Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

STANJE I PERSPEKTIVE PROIZVODNJE, PONUDE I POTROŠNJE ŠKOLJAKA U HRVATSKOJ

Josip Sudarević ; SAPONIA PJ "Dalmacijabilje", Dubrovnik, Republika Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 3.205 Kb

str. 137-154

preuzimanja: 306

citiraj


Sažetak

Još od antičkih vremena postoje tragovi o sakupljanju školjaka na cijelom prostoru duž naše obale. Počeci iskorištavanja školjaka vezani su uz sakupljanje iz prirodnih staništa gdje je zabilježen i prvi uzgoj školjaka (dagnje i kamenice) na našim prostorima. Školjke su bile jedan od prvih stanovnika mora koje je čovjek upotrebljavao za ishranu. Gotovo sve vrste školjaka koje obitavaju u Jadranu jestive su i u pravilu se konzumiraju sirove, kuhane, pečene a neke vrste se i konzerviraju. Okolnost da školjke uglavnom žive nepokretne na dnu uvala i zaljeva u blizini riječnih ušća (najčešće na malim dubinama) gdje je more relativno mirno, omogućila je čovjeku da ih lovi u svako doba godine bez nekog posebnog pribora. Više autora sakupljanje i uzgoj školjaka duž naše obale kroz povijest dijele u tri faze, pri čemu prva faza predstavlja najduže razdoblje, od doba starih Rimljana do početka 30-tih godina ovog stoljeća. Karakteristike ove faze su redovito sakupljanje školjaka a iz prirodnih staništa. U drugoj fazi od 1930.-1945., čovjek se aktivnije uključuje u sakupljanje i započinje s uzgojem i proizvodnjom. I na kraju treća faza je od 1945. do danas, kada se čovjek svjesno uključio u proizvodnju i organizira pod svojom kontrolom sve uzgojne procese. U ovom radu mi ćemo načiniti analizu proizvodnje i potrošnje treće faze razvoja školjkarstva, što je u stvari jedina faza koju karakterizira smišljena i organizirana proizvodnja školjaka za tržište.

Ključne riječi

Hrčak ID:

162590

URI

https://hrcak.srce.hr/162590

Datum izdavanja:

20.5.1993.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 789 *