Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj reakcije tla na količinu šećera i ukupnih kiselina u moštu sorte Sauvignon bijeli

Sanja Slunjski ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za ishranu bilja
Lepomir Čoga ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za ishranu bilja
Tea Horvat ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet, Zavod za ishranu bilja
Ante Biško ; Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo


Puni tekst: hrvatski pdf 186 Kb

str. 65-72

preuzimanja: 175

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 186 Kb

str. 72-72

preuzimanja: 517

citiraj


Sažetak

Trogodišnje istraživanje utjecaja reakcije tla na količinu šećera i ukupnih kiselina u moštu sorte Sauvignon bijeli, na podlozi Berlandieri x Riparia (SO4), provedeno je na području Plešivičkog vinogorja, sjeverozapadna Hrvatska, u razdoblju 2007-2009 godine. Temeljem rezultata preliminarnih istraživanja fizikalnokemijskih svojstava i biljno hranidbenog kapaciteta tla za istraživanje su odabrane dvije lokacije: „Rečki gaj“ s jako kiselom do kiselom reakcijom tla (pHKCl 3,76-4,63) i „Borička“ s alkalnom reakcijom tla (pHKCl 7,24-7,35). Na svakoj lokaciji formirano je 9 pokusnih parcela u pravilnom kvadratnom rasporedu 3 x 3, a svaka od njih uključivala je 2 reda sa po 20 trsova (40 trsova po pokusnoj parceli). Kontrolni uzorci tla uzimani su svake godine na početku vegetacije sa svake parcele, dok su uzorci mošta analizirani svake godine nakon berbe. Rezultati kemijskih analiza prosječnih uzoraka tla, uzetih svake godine na početku vegetacije s pokusnih parcela na svakoj od lokacija, pokazali su da tijekom trajanja istraživanja nije bilo značajnih odstupanja u pH vrijednosti tla, kao ni koncentracijama fosfora, mangana, željeza i cinka u tlu. Također, značajna odstupanja nisu utvrđena ni u koncentracijama mobilnog aluminija u kiselim tlima, kao ni količinama ukupnih karbonata i fiziološki aktivnog vapna u alkalnom tlu. Rezultati analize mošta ukazuju na činjenicu da postoji pozitivna korelacija između reakcije tla i količine šećera te negativna korelacija između reakcije tla i količine ukupnih kiselina. Tijekom svih godina istraživanja veće količine šećera u moštu utvrđene su na karbonatnom u odnosu na kisela tla, dok je kod ukupnih kiselina trend bio suprotan, odnosno veće koncentracije kiselina utvrđene su na kiselim tlima u odnosu na alkalno tlo.

Ključne riječi

Sauvignon bijeli; mošt; reakcija tla; kiseline; šećeri

Hrčak ID:

162745

URI

https://hrcak.srce.hr/162745

Datum izdavanja:

15.11.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.223 *