Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Osobine tla i vinogradarski položaj, preduvjet kloroze vinove loze na karbonatnim tlima Pleševičkog vinogorja

David Gluhić ; Institut za poljoprivredu i turizam
Mirjana Herak-Ćustić ; Zavod za Ishranu bilja, Agronomski Fakultet
Marko Petek ; Zavod za Ishranu bilja, Agronomski Fakultet


Puni tekst: hrvatski pdf 374 Kb

str. 108-115

preuzimanja: 171

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 374 Kb

str. 115-115

preuzimanja: 532

citiraj


Sažetak

Uzgoj vinove loze na području Pleševičkog vinogorja stoljetna je tradicija. Jedna od zastupljenijih bijelih sorata je Sauvignon bijeli, koji na odabranim položajima Pleševičkog vinogorja postiže vrhunsku kvalitetu. Međutim, na velikom dijelu Pleševičkog vinogorja nalaze se karbonatna bezstrukturna tla, praškasto ilovaste do praškasto glinasto teksture, sa vrlo malim kapacitetom za zrak. Zbog svega navednog česte su pojave kloroza i nekroza te potpunog propadanja trsova, pa je cilj rada utvrditi razloge ovih pojava.
Istraživanja su provedena tijekom 2006. godine na 4 vinogradarka položaja: Šipkovica,Veselnica, Klemenka te Borička, na sorti Sauvignon bijel. Kemijska svojstva i biljno hranidbeni kapacitet tla određeni su ispod zdravih i klorotičnih trsova standardnim analitičkim postupcima, a dobiveni rezultati podvrgnuti su statističkoj obradi.
Na temelju rezultata istraživanja nije utvrđen signifikantan utjecaj količine ukupnih karbonata i fiziološki aktivnog vapna na pojavu kloroze vinove loze. Količine ukupnih karbonata u tlu zdravih trsova kretale su se u rangu od 17,04-46,64%, dok je u tlu klorotičnih trsova utvrđeno 21,2-47,38%. Slična dinamika zamijećena je i kod količine fiziološki aktivnog vapna u tlu: zdravi trsovi 14,75-34,50%, klorotični 16,25- 33,75%. Iako se u literaturi navodi, da povećana gnojidba tla kalijem može smanjiti intenzitet kloroze, u ovom istraživanju te tvrdnje nisu potvrđene. Na vinogradarskom položaju Veselnica klorotični trsovi pojavljivali su se i pri količini od 38-80 mg/100 g tla K2O u tlu. Multifaktorijelnom analizom parametara CaCO3, CaO, P2O5 i K2O utvrđeno je da ne postoji statistički opravdana interakcija između faktora lokacija i klorotiči trsovi. Utvrđeni rezultati upućuju na višegodišnja dodatna multidisciplinarana istraživanja, čije provođenje je već započelo.

Ključne riječi

vinova loza; kloroza; sorta

Hrčak ID:

163414

URI

https://hrcak.srce.hr/163414

Datum izdavanja:

16.12.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.162 *