hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Stručni sastanak laboratorija ovlaštenih za ispitivanje voda s pregledom novih zakonskih i podzakonskih propisa iz područja zaštite voda, Mali Lošinj, 19.-22. travnja 2016.Sustainable management of wastewater from wine production

Višnja Oreščanin ; OREŠČANIN, j.d.o.o.

Puni tekst: engleski, pdf (266 KB) str. 215-222 preuzimanja: 74* citiraj
APA 6th Edition
Oreščanin, V. (2016). Stručni sastanak laboratorija ovlaštenih za ispitivanje voda s pregledom novih zakonskih i podzakonskih propisa iz područja zaštite voda, Mali Lošinj, 19.-22. travnja 2016.Sustainable management of wastewater from wine production. Hrvatske vode, 24 (97), 215-222. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/166044
MLA 8th Edition
Oreščanin, Višnja. "Stručni sastanak laboratorija ovlaštenih za ispitivanje voda s pregledom novih zakonskih i podzakonskih propisa iz područja zaštite voda, Mali Lošinj, 19.-22. travnja 2016.Sustainable management of wastewater from wine production." Hrvatske vode, vol. 24, br. 97, 2016, str. 215-222. https://hrcak.srce.hr/166044. Citirano 06.12.2019.
Chicago 17th Edition
Oreščanin, Višnja. "Stručni sastanak laboratorija ovlaštenih za ispitivanje voda s pregledom novih zakonskih i podzakonskih propisa iz područja zaštite voda, Mali Lošinj, 19.-22. travnja 2016.Sustainable management of wastewater from wine production." Hrvatske vode 24, br. 97 (2016): 215-222. https://hrcak.srce.hr/166044
Harvard
Oreščanin, V. (2016). 'Stručni sastanak laboratorija ovlaštenih za ispitivanje voda s pregledom novih zakonskih i podzakonskih propisa iz područja zaštite voda, Mali Lošinj, 19.-22. travnja 2016.Sustainable management of wastewater from wine production', Hrvatske vode, 24(97), str. 215-222. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/166044 (Datum pristupa: 06.12.2019.)
Vancouver
Oreščanin V. Stručni sastanak laboratorija ovlaštenih za ispitivanje voda s pregledom novih zakonskih i podzakonskih propisa iz područja zaštite voda, Mali Lošinj, 19.-22. travnja 2016.Sustainable management of wastewater from wine production. Hrvatske vode [Internet]. 2016 [pristupljeno 06.12.2019.];24(97):215-222. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/166044
IEEE
V. Oreščanin, "Stručni sastanak laboratorija ovlaštenih za ispitivanje voda s pregledom novih zakonskih i podzakonskih propisa iz područja zaštite voda, Mali Lošinj, 19.-22. travnja 2016.Sustainable management of wastewater from wine production", Hrvatske vode, vol.24, br. 97, str. 215-222, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/166044. [Citirano: 06.12.2019.]
Puni tekst: hrvatski, pdf (266 KB) str. 215-222 preuzimanja: 287* citiraj
APA 6th Edition
Oreščanin, V. (2016). Održivo gospodarenje otpadnim vodama iz procesa proizvodnje vina. Hrvatske vode, 24 (97), 215-222. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/166044
MLA 8th Edition
Oreščanin, Višnja. "Održivo gospodarenje otpadnim vodama iz procesa proizvodnje vina." Hrvatske vode, vol. 24, br. 97, 2016, str. 215-222. https://hrcak.srce.hr/166044. Citirano 06.12.2019.
Chicago 17th Edition
Oreščanin, Višnja. "Održivo gospodarenje otpadnim vodama iz procesa proizvodnje vina." Hrvatske vode 24, br. 97 (2016): 215-222. https://hrcak.srce.hr/166044
Harvard
Oreščanin, V. (2016). 'Održivo gospodarenje otpadnim vodama iz procesa proizvodnje vina', Hrvatske vode, 24(97), str. 215-222. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/166044 (Datum pristupa: 06.12.2019.)
Vancouver
Oreščanin V. Održivo gospodarenje otpadnim vodama iz procesa proizvodnje vina. Hrvatske vode [Internet]. 2016 [pristupljeno 06.12.2019.];24(97):215-222. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/166044
IEEE
V. Oreščanin, "Održivo gospodarenje otpadnim vodama iz procesa proizvodnje vina", Hrvatske vode, vol.24, br. 97, str. 215-222, 2016. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/166044. [Citirano: 06.12.2019.]

Sažetak
The paper briefly presents the trends in global and domestic wine production. It contains data on wastewater composition from available world literature and toxic impacts of this water in different test systems. An overview of the most frequently implemented treatment methods in the literature is provided as well, including their advantages and disadvantages. Based on the presented data, it can be concluded that wastewater from the wine production process, due to the complexity of its composition and proven high toxic impact, poses a significant risk for environmental and nature components. High levels of organic pollutants, seasonality and the presence of toxic substances require a combination of different treatment methods for rendering this wastewater harmless for the environment and compliance with the prescribed legal criteria for discharges into the environment. The highest detoxification level is achieved by implementing a combination of biological methods and advanced oxidation processes (including preliminary or final treatment).

Ključne riječi
wastewater; wine production; COD; polyphenols; phytotoxicity; physical/chemical treatment; biological treatment; advanced oxidation processes; electrochemical methods

Hrčak ID: 166044

URI
https://hrcak.srce.hr/166044

[hrvatski]

Posjeta: 518 *