hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Kvaliteta sijena na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima

Marina Vranić ; Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Mladen Knežević
Goran Perčulija
Josip Leto
Krešimir Bošnjak
Ivana Rupić

Puni tekst: hrvatski, pdf (271 KB) str. 187-194 preuzimanja: 945* citiraj
APA 6th Edition
Vranić, M., Knežević, M., Perčulija, G., Leto, J., Bošnjak, K. i Rupić, I. (2004). Kvaliteta sijena na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Mljekarstvo, 54 (3), 187-194. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/1563
MLA 8th Edition
Vranić, Marina, et al. "Kvaliteta sijena na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima." Mljekarstvo, vol. 54, br. 3, 2004, str. 187-194. https://hrcak.srce.hr/1563. Citirano 04.12.2021.
Chicago 17th Edition
Vranić, Marina, Mladen Knežević, Goran Perčulija, Josip Leto, Krešimir Bošnjak i Ivana Rupić. "Kvaliteta sijena na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima." Mljekarstvo 54, br. 3 (2004): 187-194. https://hrcak.srce.hr/1563
Harvard
Vranić, M., et al. (2004). 'Kvaliteta sijena na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima', Mljekarstvo, 54(3), str. 187-194. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/1563 (Datum pristupa: 04.12.2021.)
Vancouver
Vranić M, Knežević M, Perčulija G, Leto J, Bošnjak K, Rupić I. Kvaliteta sijena na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Mljekarstvo [Internet]. 2004 [pristupljeno 04.12.2021.];54(3):187-194. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1563
IEEE
M. Vranić, M. Knežević, G. Perčulija, J. Leto, K. Bošnjak i I. Rupić, "Kvaliteta sijena na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima", Mljekarstvo, vol.54, br. 3, str. 187-194, 2004. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1563. [Citirano: 04.12.2021.]

Sažetak
Istraživanje je provedeno u okviru primijenjeno-istraživačkog projekta: «Uspostava sustava analize krme NIR spektroskopijom» kojim je praćena kvaliteta travne silaže, kukuruzne silaže i sijena na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima u RH tijekom šest mjeseci hranidbe (od studenog 2003. do svibnja 2004.). U ovom istraživanju je praćena hranidbena vrijednost sijena na 18 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG), većih proizvođača mlijeka iz 5 županija. Uzorci su analizirani jedanput mjesečno NIRS aparatom (Foss, Model 6500), a na osnovu rezultata analize savjetnici HZPSS-a su davalipreporuku hranidbe muznih krava. Suha tvar (ST) je dobivena klasičnim načinom, a pomoću škotskih kalibracijskih modela utvrđeni su sljedeći parametri kvalitete: sirovi proteini (SP), neutralna vlakna (NDF), metabolička energija (ME), ugljikohidrati topljivi u vodi (UTV) i probavljivost organske tvari u suhoj tvari (Dvrijednost).Obzirom na dobivene rezultate, analizirani uzorci sijena su u prosjeku imali poželjan udjel ST (873,75 g kg-1), visok udjel NDF (677,56 g kg-1ST), nizak udjel UTV (77,46 g kg-1 ST), SP (65,74 g kg-1 ST), ME (8,64 MJ kg-1 ST) i D-vrijednosti (57,67%). Utvrđene su visoke varijacije za SP (40-209 g kg-1 ST), ME (6-12 MJ kg-1ST), UTV (20-203 g kg-1 ST) i D-vrijednost (40-80%). Statistički značajne razlike između pojedinih OPG-a su dobivene za sadržaj ST (P<0,05) i UTV (P<0,05).

Ključne riječi
sijeno; NIRS analiza; obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo

Hrčak ID: 1563

URI
https://hrcak.srce.hr/1563

[engleski]

Posjeta: 1.512 *