hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0103

Utjecaj materijala za pakiranje na kvalitetu Kačkavalja

Goce Talevski ; Mlekara AD, Str. Dolnoorizarski pat, 7000 Bitola, Macedonia
Sonja Srbinovska ; Ss Cyril and Methodius University, Faculty of Agricultural sciences and food, Department of animal biotechnology, Blvd. Aleksandar Makedonski bb., 1000 Skopje, Macedonia
Dushica Santa ; Ss Cyril and Methodius University, Faculty of Agricultural sciences and food, Department of animal biotechnology, Blvd. Aleksandar Makedonski bb., 1000 Skopje, Macedonia
Natasha Mateva ; Ss Cyril and Methodius University, Institute of Animal Science, Department of Nutrition and Food Products Processing, Blvd. Ilinden 92a, 1000 Skopje, Macedonia

Puni tekst: engleski, pdf (268 KB) str. 25-32 preuzimanja: 303* citiraj
APA 6th Edition
Talevski, G., Srbinovska, S., Santa, D. i Mateva, N. (2017). Influence of packaging materials on Kashkaval quality. Mljekarstvo, 67 (1), 25-32. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0103
MLA 8th Edition
Talevski, Goce, et al. "Influence of packaging materials on Kashkaval quality." Mljekarstvo, vol. 67, br. 1, 2017, str. 25-32. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0103. Citirano 17.09.2019.
Chicago 17th Edition
Talevski, Goce, Sonja Srbinovska, Dushica Santa i Natasha Mateva. "Influence of packaging materials on Kashkaval quality." Mljekarstvo 67, br. 1 (2017): 25-32. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0103
Harvard
Talevski, G., et al. (2017). 'Influence of packaging materials on Kashkaval quality', Mljekarstvo, 67(1), str. 25-32. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0103
Vancouver
Talevski G, Srbinovska S, Santa D, Mateva N. Influence of packaging materials on Kashkaval quality. Mljekarstvo [Internet]. 2017 [pristupljeno 17.09.2019.];67(1):25-32. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0103
IEEE
G. Talevski, S. Srbinovska, D. Santa i N. Mateva, "Influence of packaging materials on Kashkaval quality", Mljekarstvo, vol.67, br. 1, str. 25-32, 2017. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0103

Sažetak
U ovom radu ispitivan je utjecaj različitog ambalažnog materijala (A - kontrolni uzorak, B - polimerna emulzija, C - vosak i D - polimerna folija) na kvalitetu Kačkavalja. Najnižu pH vrijednost imao je uzorak zaštićen voskom, što je rezultat zadržavanja nastalih organskih kiselina i plinova od strane ambalažnog materijala. Statistički značajan utjecaj ambalažnih materijala (p<0.01) bio je utvrđen kod sadržaja suhe tvari, proteina i pepela, dok statistička značajnost nije bila utvrđena kod sadržaja masti kod Kačkavalja. Proteolitički procesi bili su izraženiji kod uzorka zaštićenog voskom i polimernom folijom, s višim razinama topljivog dušika, primarnih i sekundarnih dušičnih spojeva i koeficijenta zrelosti u odnosu na kontrolni uzorak i uzorak zaštićen polimernom emulzijom.

Ključne riječi
Kačkavalj; zaštita kore; zrenje; ambalažni materijali

Hrčak ID: 174095

URI
https://hrcak.srce.hr/174095

[engleski]

Posjeta: 520 *