hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Svjetska proizvodnja i kvaliteta kravljeg mlijeka

Petar Bosnić ; Lura d.d., Marijana Čavića 9, 10000 Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (95 KB) str. 37-50 preuzimanja: 5.952* citiraj
APA 6th Edition
Bosnić, P. (2003). Svjetska proizvodnja i kvaliteta kravljeg mlijeka. Mljekarstvo, 53 (1), 37-50. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/1672
MLA 8th Edition
Bosnić, Petar. "Svjetska proizvodnja i kvaliteta kravljeg mlijeka." Mljekarstvo, vol. 53, br. 1, 2003, str. 37-50. https://hrcak.srce.hr/1672. Citirano 22.02.2020.
Chicago 17th Edition
Bosnić, Petar. "Svjetska proizvodnja i kvaliteta kravljeg mlijeka." Mljekarstvo 53, br. 1 (2003): 37-50. https://hrcak.srce.hr/1672
Harvard
Bosnić, P. (2003). 'Svjetska proizvodnja i kvaliteta kravljeg mlijeka', Mljekarstvo, 53(1), str. 37-50. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/1672 (Datum pristupa: 22.02.2020.)
Vancouver
Bosnić P. Svjetska proizvodnja i kvaliteta kravljeg mlijeka. Mljekarstvo [Internet]. 2003 [pristupljeno 22.02.2020.];53(1):37-50. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1672
IEEE
P. Bosnić, "Svjetska proizvodnja i kvaliteta kravljeg mlijeka", Mljekarstvo, vol.53, br. 1, str. 37-50, 2003. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1672. [Citirano: 22.02.2020.]

Sažetak
Proizvodnja mlijeka u Svijetu ima izuzetan proizvodno gospodarski značaj jer je u funkciji proizvodnje ljudske hrane i prehrane stanovništva. Mlijeko se dobiva od krava, bivola, ovaca, koza, deva i kobila a dominatno je kravlje mlijeko. U Svijetu je u 2000. godini proizvedeno ukupno 568. 480 tisuća tona svih vrsta mlijeka od čega kravljeg 484.895 tisuća tona ili 85,30 % u ukupnoj svjetskoj proizvodnji mlijeka. Na drugom mjestu po proizvodnji je bivolje mlijeko s proizvodnjom od 61.913 tisuća tona odnosno 10,89 %. U Europi, Sjevernoj Americi i Aziji je 81,82 % ukupne proizvodnje kravljeg mlijeka. Razvijene zemlje proizvode 50 % ukupnih količina mlijeka a veći porast proizvodnje mlijeka očekuje se u zemljama u razvoju. Članice Europske unije u svjetskoj proizvodnji kravljeg mlijeka participiraju s 23,72 %, a u Europi s 55,60 % količina. Visoku godišnju laktacijsku proizvodnju mlijeka krava pod selekcijom s preko 6.000 kg mlijeka ostvaruju razvijene zemlje, a Izrael više od 10.000 kg mlijeka godišnje po kravi. U komercijalnoj masovnoj proizvodnji mlijeka genetski pasminski kapaciteti krava za mliječnost iskorištavaju se na razini do 80 % - 85 %. U razvijenim državama mlijeko je, po sadržaju mliječne masti i proteina, iznad prosječne kvalitete. S godišnjom mliječnosti od 7.000 kg mlijeka krava proizvede i do 294 kg mliječne masti i 238 kg bjelančevina. Zbog specifičnosti mlijeka kao poljoprivrednog prehrambenog proizvoda, proizvodnja, prerada i promet mlijeka i mliječnih proizvoda detaljno su regulirani standardima kvalitete. U Europskoj uniji 95 % proizvođača mlijeka ispunjava uvjete u odnosu na međunarodne standarde higijenske ispravnosti mlijeka (somatske stanice, mikroorganizmi). U dugoročnom razvojnom razdoblju do 2030. godine promijenit će se način držanja goveda, tj. ovisno o kontinentima bit će različito zastupljena tehnologija ispaše i držanja stada u proizvodnim objektima. U Svijetu se do 2030. godine očekuje povećanje ukupne proizvodnje mlijeka za 64,0 % a proizvodnja kravljeg mlijeka iznosila bi 765,9 milijuna tona.

Ključne riječi
proizvodnja; distribucija proizvodnje; selekcija; kvaliteta; razvoj

Hrčak ID: 1672

URI
https://hrcak.srce.hr/1672

[engleski]

Posjeta: 7.542 *