SADRŽAJ UKUPNIH POLIFENOLA I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST SAMONIKLE I KULTIVIRANE ŠPAROGE U HRVATSKOJ
Marina Palfi
orcid.org/0000-0002-0401-9978
; Podravka d.d., Ante Starčevića 32, 48000 Koprivnica, Hrvatska
Zorica Jurković
; Poljoprivredni institut Osijek, Južno predgrađe 17, 31000 Osijek, Hrvatska
Jasenka Ćosić
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Helena Tomić Obrdalj
; Podravka d.d., Ante Starčevića 32, 48000 Koprivnica, Hrvatska
Vlatka Jurković
; Poljoprivredni institut Osijek, Južno predgrađe 17, 31000 Osijek, Hrvatska
Nada Knežević
; Podravka d.d., Ante Starčevića 32, 48000 Koprivnica, Hrvatska
Karolina Vrandečić
; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
APA 6th Edition Palfi, M., Jurković, Z., Ćosić, J., Tomić Obrdalj, H., Jurković, V., Knežević, N. i Vrandečić, K. (2017). SADRŽAJ UKUPNIH POLIFENOLA I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST SAMONIKLE I KULTIVIRANE ŠPAROGE U HRVATSKOJ. Poljoprivreda, 23 (1), 56-62. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/182896
MLA 8th Edition Palfi, Marina, et al. "SADRŽAJ UKUPNIH POLIFENOLA I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST SAMONIKLE I KULTIVIRANE ŠPAROGE U HRVATSKOJ." Poljoprivreda, vol. 23, br. 1, 2017, str. 56-62. https://hrcak.srce.hr/182896. Citirano 02.03.2021.
Chicago 17th Edition Palfi, Marina, Zorica Jurković, Jasenka Ćosić, Helena Tomić Obrdalj, Vlatka Jurković, Nada Knežević i Karolina Vrandečić. "SADRŽAJ UKUPNIH POLIFENOLA I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST SAMONIKLE I KULTIVIRANE ŠPAROGE U HRVATSKOJ." Poljoprivreda 23, br. 1 (2017): 56-62. https://hrcak.srce.hr/182896
Harvard Palfi, M., et al. (2017). 'SADRŽAJ UKUPNIH POLIFENOLA I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST SAMONIKLE I KULTIVIRANE ŠPAROGE U HRVATSKOJ', Poljoprivreda, 23(1), str. 56-62. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/182896 (Datum pristupa: 02.03.2021.)
Vancouver Palfi M, Jurković Z, Ćosić J, Tomić Obrdalj H, Jurković V, Knežević N i sur. SADRŽAJ UKUPNIH POLIFENOLA I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST SAMONIKLE I KULTIVIRANE ŠPAROGE U HRVATSKOJ. Poljoprivreda [Internet]. 2017 [pristupljeno 02.03.2021.];23(1):56-62. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/182896
IEEE M. Palfi, et al., "SADRŽAJ UKUPNIH POLIFENOLA I ANTIOKSIDACIJSKA AKTIVNOST SAMONIKLE I KULTIVIRANE ŠPAROGE U HRVATSKOJ", Poljoprivreda, vol.23, br. 1, str. 56-62, 2017. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/182896. [Citirano: 02.03.2021.]
APA 6th Edition Palfi, M., Jurković, Z., Ćosić, J., Tomić Obrdalj, H., Jurković, V., Knežević, N. i Vrandečić, K. (2017). TOTAL POLYPHENOL CONTENT AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF WILD AND CULTIVATED ASPARAGUS IN CROATIA. Poljoprivreda, 23 (1), 56-62. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/182896
MLA 8th Edition Palfi, Marina, et al. "TOTAL POLYPHENOL CONTENT AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF WILD AND CULTIVATED ASPARAGUS IN CROATIA." Poljoprivreda, vol. 23, br. 1, 2017, str. 56-62. https://hrcak.srce.hr/182896. Citirano 02.03.2021.
Chicago 17th Edition Palfi, Marina, Zorica Jurković, Jasenka Ćosić, Helena Tomić Obrdalj, Vlatka Jurković, Nada Knežević i Karolina Vrandečić. "TOTAL POLYPHENOL CONTENT AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF WILD AND CULTIVATED ASPARAGUS IN CROATIA." Poljoprivreda 23, br. 1 (2017): 56-62. https://hrcak.srce.hr/182896
Harvard Palfi, M., et al. (2017). 'TOTAL POLYPHENOL CONTENT AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF WILD AND CULTIVATED ASPARAGUS IN CROATIA', Poljoprivreda, 23(1), str. 56-62. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/182896 (Datum pristupa: 02.03.2021.)
Vancouver Palfi M, Jurković Z, Ćosić J, Tomić Obrdalj H, Jurković V, Knežević N i sur. TOTAL POLYPHENOL CONTENT AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF WILD AND CULTIVATED ASPARAGUS IN CROATIA. Poljoprivreda [Internet]. 2017 [pristupljeno 02.03.2021.];23(1):56-62. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/182896
IEEE M. Palfi, et al., "TOTAL POLYPHENOL CONTENT AND ANTIOXIDANT ACTIVITY OF WILD AND CULTIVATED ASPARAGUS IN CROATIA", Poljoprivreda, vol.23, br. 1, str. 56-62, 2017. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/182896. [Citirano: 02.03.2021.]
Sažetak Zbog brojnih nutritivnih vrijednosti i potencijalnoga pozitivnoga učinka na ljudsko zdravlje, šparoga se pokazala kao interesantna kultura za konzumaciju te predmet brojnih znanstvenih ispitivanja. Samonikla šparoga (Asparagus acutifolius L.) raste duž Jadranske obale i otoka, dok se kultivirana šparoga (Asparagus officinalis L.) uglavnom uzgaja u istočnome dijelu Hrvatske. Ovim istraživanjem određivan je ukupni sadržaj polifenola (spektofotometrijski) i antioksidativna aktivnost (DPPH) kod samoniklih i kultiviranih šparoga. Rezultati su pokazali da nema statistički značajne razlike u sadržaju ukupnih polifenola između samoniklih i kultiviranih šparoga. Najviša vrijednost ukupnih polifenola samoniklih šparoga iznosila je 6,20 [mg GAE/g svježe tvari], odnosno 49,60 [mg GAE/g suhe tvari], dok je kod kultiviranih šparoga bila 4,52 [mg GAE/g svježe tvari], odnosno 50,93 [mg GAE/g suhe tvari]. Antioksidativna aktivnost mjerena DPPH (2,2-difenil-1-pikrilhidrazil) metodom, pokazala je statistički značajne razlike. Veća je antioksidativna aktivnost izmjerena kod kultiviranih, nego kod samoniklih šparoga. Također je utvrđeno da porastom polifenola raste antioksidativna aktivnost, ali više kod kultiviranih šparoga. Temeljem rezultata, zaključujemo da je kultivirana šparoga odlična alternativa samonikloj, koja bi trebala biti zaštićena od pretjeranog ubiranja, kako bi se zaštitila prirodna raznolikost obale i otoka.