hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.1515/aiht-2017-68-2939

Znanja i stavovi potrošača o zdravoj prehrani u Hrvatskoj: presječno ispitivanje

Marija Ljubičić   ORCID icon orcid.org/0000-0001-6200-0426 ; University of Zadar, Department of Health Studies1, General Hospital Zadar, Department of Pediatrics2, Zadar, Croatia
Marijana Matek Sarić   ORCID icon orcid.org/0000-0003-2734-7955 ; University of Zadar, Department of Health Studies, Zadar, Croatia
Irena Colić Barić ; University of Zagreb Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Ivana Rumbak   ORCID icon orcid.org/0000-0002-6419-0427 ; University of Zagreb Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Draženka Komes ; University of Zagreb Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Zvonimir Šatalić ; University of Zagreb Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Raquel P. F. Guiné   ORCID icon orcid.org/0000-0003-0595-6805 ; CI&DETS, Polytechnic Institute of Viseu, Viseu, Portugal

Puni tekst: engleski, pdf (295 KB) str. 153-158 preuzimanja: 507* citiraj
APA 6th Edition
Ljubičić, M., Matek Sarić, M., Colić Barić, I., Rumbak, I., Komes, D., Šatalić, Z. i Guiné, R.P.F. (2017). Consumer knowledge and attitudes toward healthy eating in Croatia: a cross-sectional study. Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 68 (2), 153-158. https://doi.org/10.1515/aiht-2017-68-2939
MLA 8th Edition
Ljubičić, Marija, et al. "Consumer knowledge and attitudes toward healthy eating in Croatia: a cross-sectional study." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol. 68, br. 2, 2017, str. 153-158. https://doi.org/10.1515/aiht-2017-68-2939. Citirano 01.10.2020.
Chicago 17th Edition
Ljubičić, Marija, Marijana Matek Sarić, Irena Colić Barić, Ivana Rumbak, Draženka Komes, Zvonimir Šatalić i Raquel P. F. Guiné. "Consumer knowledge and attitudes toward healthy eating in Croatia: a cross-sectional study." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju 68, br. 2 (2017): 153-158. https://doi.org/10.1515/aiht-2017-68-2939
Harvard
Ljubičić, M., et al. (2017). 'Consumer knowledge and attitudes toward healthy eating in Croatia: a cross-sectional study', Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 68(2), str. 153-158. https://doi.org/10.1515/aiht-2017-68-2939
Vancouver
Ljubičić M, Matek Sarić M, Colić Barić I, Rumbak I, Komes D, Šatalić Z i sur. Consumer knowledge and attitudes toward healthy eating in Croatia: a cross-sectional study. Arh Hig Rada Toksikol. [Internet]. 2017 [pristupljeno 01.10.2020.];68(2):153-158. https://doi.org/10.1515/aiht-2017-68-2939
IEEE
M. Ljubičić, et al., "Consumer knowledge and attitudes toward healthy eating in Croatia: a cross-sectional study", Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol.68, br. 2, str. 153-158, 2017. [Online]. https://doi.org/10.1515/aiht-2017-68-2939

Sažetak
Poznato je da dijetalna vlakna kao bitna komponenta pravilne prehrane znatno pridonose zdravlju, za razliku od brze hrane i od konzumacije obroka izvan vlastitog doma. Cilj rada bio je procijeniti navike konzumacije ne samo glavnih izvora prehrambenih vlakana voća, povrća i cjelovitih žitarica nego i konzumacije brze hrane i obroka izvan vlastitog doma opće populacije u Republici Hrvatskoj. Korišten je validirani anketni upitnik portugalskog istraživačkog centra Polytechnic Institute Viseu. Upitnik je sadržavao pitanja o demografskim karakteristikama, o dobrim prehrambenim navikama vezanima uz konzumaciju glavnih izvora prehrambenih vlakana i o lošim prehrambenim navikama vezanima uz konzumaciju brze hrane i hrane izvan vlastitog doma. Istraživanje se provodilo od listopada 2014. do ožujka 2015. U istraživanju je sudjelovalo 2536 ispitanika u dobi od 18 do 70 godina, od kojih su 67,4 % bile žene i 32,6 % muškarci. Rezultati su pokazali da ispitanici konzumiraju najčešće jedan obrok povrća i jedan komad voća dnevno, a cjelovite žitarice konzumiraju u prosjeku tek svaki drugi dan. Žene i stanovnici urbanog područja konzumiraju veću količinu voća, povrća i cjelovitih žitarica u odnosu na muškarce (p<0,001). Muškarci češće konzumiraju brzu hranu i obroke izvan vlastitog doma u usporedbi sa ženama (p<0,001). Izgledno je da će osobe koje se hrane izvan doma posegnuti za brzom hranom (p<0,001), što uzrokuje sniženu konzumaciju namirnica bogatih prehrambenim vlaknima. Postoji pozitivna povezanost više razine obrazovanja i dobrih prehrambenih navika, ali i konzumacije brze hrane i obroka izvan vlastitog doma (p<0,001). Konzumacija brze hrane u hrvatskoj populaciji nije prevladavajući način prehrane, ali je prisutna u više od 50 % stanovništva. Kad je o hrvatskoj populaciji riječ, unos voća, povrća i cjelovitih žitarica kao glavnih izvora prehrambenih vlakana je ispod preporučenih i nacionalnih i međunarodnih standarda.

Ključne riječi
brza hrana; cjelovite žitarice; dijetalna vlakna; obroci izvan vlastitog doma; povrće; prehrambene navike; voće

Hrčak ID: 183269

URI
https://hrcak.srce.hr/183269

[engleski]

Posjeta: 947 *