hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31820/f.29.1.1

(МЕТАФИКЦИЈАТА ВО РОМАНИТЕ НИШАН НА БЛАЖЕ МИНЕВСКИ И КНИГА ЗА ТАРА НА ЗДЕНКО ЛЕШИЌ)

Marija Gjorgjieva Dimova   ORCID icon orcid.org/0000-0002-1122-2958 ; Filološki fakultet „Blaže Koneski”, Skopje

Puni tekst: makedonski, pdf (366 KB) str. 107-117 preuzimanja: 266* citiraj
APA 6th Edition
Gjorgjieva Dimova, M. (2017). (МЕТАФИКЦИЈАТА ВО РОМАНИТЕ НИШАН НА БЛАЖЕ МИНЕВСКИ И КНИГА ЗА ТАРА НА ЗДЕНКО ЛЕШИЌ). FLUMINENSIA, 29 (1), 107-117. https://doi.org/10.31820/f.29.1.1
MLA 8th Edition
Gjorgjieva Dimova, Marija. "(МЕТАФИКЦИЈАТА ВО РОМАНИТЕ НИШАН НА БЛАЖЕ МИНЕВСКИ И КНИГА ЗА ТАРА НА ЗДЕНКО ЛЕШИЌ)." FLUMINENSIA, vol. 29, br. 1, 2017, str. 107-117. https://doi.org/10.31820/f.29.1.1. Citirano 25.10.2020.
Chicago 17th Edition
Gjorgjieva Dimova, Marija. "(МЕТАФИКЦИЈАТА ВО РОМАНИТЕ НИШАН НА БЛАЖЕ МИНЕВСКИ И КНИГА ЗА ТАРА НА ЗДЕНКО ЛЕШИЌ)." FLUMINENSIA 29, br. 1 (2017): 107-117. https://doi.org/10.31820/f.29.1.1
Harvard
Gjorgjieva Dimova, M. (2017). '(МЕТАФИКЦИЈАТА ВО РОМАНИТЕ НИШАН НА БЛАЖЕ МИНЕВСКИ И КНИГА ЗА ТАРА НА ЗДЕНКО ЛЕШИЌ)', FLUMINENSIA, 29(1), str. 107-117. https://doi.org/10.31820/f.29.1.1
Vancouver
Gjorgjieva Dimova M. (МЕТАФИКЦИЈАТА ВО РОМАНИТЕ НИШАН НА БЛАЖЕ МИНЕВСКИ И КНИГА ЗА ТАРА НА ЗДЕНКО ЛЕШИЌ). FLUMINENSIA [Internet]. 2017 [pristupljeno 25.10.2020.];29(1):107-117. https://doi.org/10.31820/f.29.1.1
IEEE
M. Gjorgjieva Dimova, "(МЕТАФИКЦИЈАТА ВО РОМАНИТЕ НИШАН НА БЛАЖЕ МИНЕВСКИ И КНИГА ЗА ТАРА НА ЗДЕНКО ЛЕШИЌ)", FLUMINENSIA, vol.29, br. 1, str. 107-117, 2017. [Online]. https://doi.org/10.31820/f.29.1.1
Puni tekst: hrvatski, pdf (366 KB) str. 118-118 preuzimanja: 107* citiraj
APA 6th Edition
Gjorgjieva Dimova, M. (2017). FIKCIJA NA NIŠANU (METAFIKCIJA U ROMANIMA NIŠAN BLAŽE MINEVSKOG I KNJIGA O TARI ZDENKA LEŠIĆA). FLUMINENSIA, 29 (1), 118-118. https://doi.org/10.31820/f.29.1.1
MLA 8th Edition
Gjorgjieva Dimova, Marija. "FIKCIJA NA NIŠANU (METAFIKCIJA U ROMANIMA NIŠAN BLAŽE MINEVSKOG I KNJIGA O TARI ZDENKA LEŠIĆA)." FLUMINENSIA, vol. 29, br. 1, 2017, str. 118-118. https://doi.org/10.31820/f.29.1.1. Citirano 25.10.2020.
Chicago 17th Edition
Gjorgjieva Dimova, Marija. "FIKCIJA NA NIŠANU (METAFIKCIJA U ROMANIMA NIŠAN BLAŽE MINEVSKOG I KNJIGA O TARI ZDENKA LEŠIĆA)." FLUMINENSIA 29, br. 1 (2017): 118-118. https://doi.org/10.31820/f.29.1.1
Harvard
Gjorgjieva Dimova, M. (2017). 'FIKCIJA NA NIŠANU (METAFIKCIJA U ROMANIMA NIŠAN BLAŽE MINEVSKOG I KNJIGA O TARI ZDENKA LEŠIĆA)', FLUMINENSIA, 29(1), str. 118-118. https://doi.org/10.31820/f.29.1.1
Vancouver
Gjorgjieva Dimova M. FIKCIJA NA NIŠANU (METAFIKCIJA U ROMANIMA NIŠAN BLAŽE MINEVSKOG I KNJIGA O TARI ZDENKA LEŠIĆA). FLUMINENSIA [Internet]. 2017 [pristupljeno 25.10.2020.];29(1):118-118. https://doi.org/10.31820/f.29.1.1
IEEE
M. Gjorgjieva Dimova, "FIKCIJA NA NIŠANU (METAFIKCIJA U ROMANIMA NIŠAN BLAŽE MINEVSKOG I KNJIGA O TARI ZDENKA LEŠIĆA)", FLUMINENSIA, vol.29, br. 1, str. 118-118, 2017. [Online]. https://doi.org/10.31820/f.29.1.1
Puni tekst: engleski, pdf (366 KB) str. 118-118 preuzimanja: 110* citiraj
APA 6th Edition
Gjorgjieva Dimova, M. (2017). METAFICTION IN THE NOVELS NIŠAN (2007) BY BLAŽE MINEVSKI AND KNJIGA O TARI (2004) BY ZDENKO LEŠIĆ. FLUMINENSIA, 29 (1), 118-118. https://doi.org/10.31820/f.29.1.1
MLA 8th Edition
Gjorgjieva Dimova, Marija. "METAFICTION IN THE NOVELS NIŠAN (2007) BY BLAŽE MINEVSKI AND KNJIGA O TARI (2004) BY ZDENKO LEŠIĆ." FLUMINENSIA, vol. 29, br. 1, 2017, str. 118-118. https://doi.org/10.31820/f.29.1.1. Citirano 25.10.2020.
Chicago 17th Edition
Gjorgjieva Dimova, Marija. "METAFICTION IN THE NOVELS NIŠAN (2007) BY BLAŽE MINEVSKI AND KNJIGA O TARI (2004) BY ZDENKO LEŠIĆ." FLUMINENSIA 29, br. 1 (2017): 118-118. https://doi.org/10.31820/f.29.1.1
Harvard
Gjorgjieva Dimova, M. (2017). 'METAFICTION IN THE NOVELS NIŠAN (2007) BY BLAŽE MINEVSKI AND KNJIGA O TARI (2004) BY ZDENKO LEŠIĆ', FLUMINENSIA, 29(1), str. 118-118. https://doi.org/10.31820/f.29.1.1
Vancouver
Gjorgjieva Dimova M. METAFICTION IN THE NOVELS NIŠAN (2007) BY BLAŽE MINEVSKI AND KNJIGA O TARI (2004) BY ZDENKO LEŠIĆ. FLUMINENSIA [Internet]. 2017 [pristupljeno 25.10.2020.];29(1):118-118. https://doi.org/10.31820/f.29.1.1
IEEE
M. Gjorgjieva Dimova, "METAFICTION IN THE NOVELS NIŠAN (2007) BY BLAŽE MINEVSKI AND KNJIGA O TARI (2004) BY ZDENKO LEŠIĆ", FLUMINENSIA, vol.29, br. 1, str. 118-118, 2017. [Online]. https://doi.org/10.31820/f.29.1.1

Sažetak
Предмет на интерес на овој текст се метафикционалните елементи во романите Нишан (2007) на Блаже Миневски и Книга за Тара (2004) на Зденко Лешиќ. Поаѓајќи од теориските модели на метафикцијата (Линда Хачион, Патриша Во, Марк Кари), компаративната интерпретација на романите ќе се одвива на три рамништа: 1. Преглед на метафикционалните теми и постапки во романите: тематизации и демонстрации на односот книжевност – стварност, уметност – живот, факт – фикција; техниките на „отворен диегетски нарцизам” (самосвесен нара¬тор, автотематизација на пишувањето); 2. Метатекстуалните рамништа во романите: варијантите на авторефе¬рен¬цијално промислување на сопствениот наративен идентитет и мета¬текст¬уалните варијанти на коментаторски однос кон туѓите текстови, кон книжевната традиција и кон книжевните кодови и конвенции; 3. Онтолошките импликации на метафикцијата во романите: функци¬јата на метафикцијата во индицирање на разнишаниот онтолошки статус на книжевноста; функцијата на метафикцијата во самосвесните проблема¬тизаци и нивелации на границите меѓу световите (книжевност – стварност, факт – фикција) и меѓу текстовите (книжевен – некнижевен, оригинал – плагијат).

Ključne riječi
постмодерен роман; метафикција; онтолошка доминанта

Hrčak ID: 183791

URI
https://hrcak.srce.hr/183791

[hrvatski] [engleski]

Posjeta: 744 *