hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Plazmin: indogena proteinaza mlijeka

Samir Kalit ; Zavod za mljekarstvo, Agronomski fakultet, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb
Jasmina Lukač Havranek
Vlatka Čubrić Ćurik

Puni tekst: hrvatski, pdf (73 KB) str. 191-206 preuzimanja: 1.271* citiraj
APA 6th Edition
Kalit, S., Lukač Havranek, J. i Čubrić Ćurik, V. (2002). Plazmin: indogena proteinaza mlijeka. Mljekarstvo, 52 (3), 191-206. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/1702
MLA 8th Edition
Kalit, Samir, et al. "Plazmin: indogena proteinaza mlijeka." Mljekarstvo, vol. 52, br. 3, 2002, str. 191-206. https://hrcak.srce.hr/1702. Citirano 15.01.2021.
Chicago 17th Edition
Kalit, Samir, Jasmina Lukač Havranek i Vlatka Čubrić Ćurik. "Plazmin: indogena proteinaza mlijeka." Mljekarstvo 52, br. 3 (2002): 191-206. https://hrcak.srce.hr/1702
Harvard
Kalit, S., Lukač Havranek, J., i Čubrić Ćurik, V. (2002). 'Plazmin: indogena proteinaza mlijeka', Mljekarstvo, 52(3), str. 191-206. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/1702 (Datum pristupa: 15.01.2021.)
Vancouver
Kalit S, Lukač Havranek J, Čubrić Ćurik V. Plazmin: indogena proteinaza mlijeka. Mljekarstvo [Internet]. 2002 [pristupljeno 15.01.2021.];52(3):191-206. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1702
IEEE
S. Kalit, J. Lukač Havranek i V. Čubrić Ćurik, "Plazmin: indogena proteinaza mlijeka", Mljekarstvo, vol.52, br. 3, str. 191-206, 2002. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1702. [Citirano: 15.01.2021.]

Sažetak
U radu su opisane važnije osobine plazmina kao značajne indogene proteinaze mlijeka, njegova koncentracija, način mjerenja koncentracije i njegove aktivnosti u mlijeku. Također su navedeni čimbenici koji utječu na njegovu koncentraciju i aktivnost. Od svih čimbenika na povećanu plazminsku aktivnost u mlijeku najviše utječu kasna laktacija i mastitis, odnosno povećan broj somatskih stanica (BSS). U mlijeku s visokim BSS povećava se indogena proteoliza, osobito u sistemu plazmin i plazminogen. Objašnjeno je specifično hidrolitičko djelovanje plazmina tijekom primarne proteolize pojedinih kazeniskih frakcija u mlijeku. Plazmin najintenzivnije razgrađuje ß-CN, a puno manje αs1-CN i αs2-CN, a gotovo uopće ne razgrađuje κ-CN. Aktivacija plazminogena u plazmin složen je biokemijski proces uvjetovan odnosom aktivatora i inhibitora u mlijeku, a može se značajno povećati u mlijeku s visokim BSS. U mliječnom serumu nalazimo veći broj inhibitora plazmina od kojih je ß-laktoglobulin najvažniji nakon njegove toplinske denaturacije. Inhibitorno na aktivnost plazmina djeluje dodavanje aprotinina i sojinog tripsin inhibitora u mlijeko. Od svih karakteristika plazmina najznačajnija je termostabilnost na temperature pasterizacije, pa čak i sterilizacije. Objašnjen je mehanizam toplinske inaktivacije plazmina stvaranjem kovalentnih disulfidnih veza između molekula plazmina i denaturiranih bjelančevina mliječnog seruma (prvenstveno ß-laktoglobulina). Kratka pasterizacija inaktivira termolabilne inhibitore plazminogen aktivatora i inhibitore plazmina što povećava plazminsku aktivnost, dok primjena viših temperatura i produženo trajanjetoplinske obrade mlijeka inaktivira plazmin.

Ključne riječi
plazmin; primarna proteoliza, somatske stanice; termo stabilnost

Hrčak ID: 1702

URI
https://hrcak.srce.hr/1702

[engleski]

Posjeta: 1.995 *