hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad
https://doi.org/10.5513/JCEA01/18.3.1945

Primjena mikorize u hortikulturi

Marija ZRNIĆ ; Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia
Ivan ŠIRIĆ   ORCID icon orcid.org/0000-0003-0560-181X ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Animal Science and Technology, Svetošimunska cesta 25, 10000 Zagreb, Croatia

Puni tekst: hrvatski, pdf (885 KB) str. 706-732 preuzimanja: 503* citiraj
APA 6th Edition
ZRNIĆ, M. i ŠIRIĆ, I. (2017). Primjena mikorize u hortikulturi. Journal of Central European Agriculture, 18 (3), 706-732. https://doi.org/10.5513/JCEA01/18.3.1945
MLA 8th Edition
ZRNIĆ, Marija i Ivan ŠIRIĆ. "Primjena mikorize u hortikulturi." Journal of Central European Agriculture, vol. 18, br. 3, 2017, str. 706-732. https://doi.org/10.5513/JCEA01/18.3.1945. Citirano 21.10.2021.
Chicago 17th Edition
ZRNIĆ, Marija i Ivan ŠIRIĆ. "Primjena mikorize u hortikulturi." Journal of Central European Agriculture 18, br. 3 (2017): 706-732. https://doi.org/10.5513/JCEA01/18.3.1945
Harvard
ZRNIĆ, M., i ŠIRIĆ, I. (2017). 'Primjena mikorize u hortikulturi', Journal of Central European Agriculture, 18(3), str. 706-732. https://doi.org/10.5513/JCEA01/18.3.1945
Vancouver
ZRNIĆ M, ŠIRIĆ I. Primjena mikorize u hortikulturi. Journal of Central European Agriculture [Internet]. 2017 [pristupljeno 21.10.2021.];18(3):706-732. https://doi.org/10.5513/JCEA01/18.3.1945
IEEE
M. ZRNIĆ i I. ŠIRIĆ, "Primjena mikorize u hortikulturi", Journal of Central European Agriculture, vol.18, br. 3, str. 706-732, 2017. [Online]. https://doi.org/10.5513/JCEA01/18.3.1945

Sažetak
U ovom radu dat je pregled znanstvene i stručne literature na temu primjene mikorize u hortikulturi. Definirana je pojava mikoriznih simbioza te su pojašnjene neke od osnovnih značajki simbiotskog odnosa između gljive i biljke. Navedeni su najčešći tipovi mikorize u prirodi, njihove karakteristike i razlike s obzirom na domaćine, simbiotske gljive i prirodu odnosa. Cilj je rada literaturnim primjerima
demonstrirati učinke koje kolonizacija mikoriznim gljivama može imati na razna agronomska, fiziološka i biokemijska svojstva hortikulturnih vrsta. Prikazan je pozitivan utjecaj mikorizacije na ishranu bilja i usvajanje pojedinačnih hraniva te rast i prinos kultura. Istraživanja pokazuju da mikorizirane biljke bolje podnose stres uzrokovan nedostatkom hraniva i vode te zaslanjenost i toksične koncentracija teških metala u tlu. Također, pokazan je i pozitivan učinak simbioze na kulture pri napadu folijarnih patogena i nematoda. Navedeni učinci ukazuju na mogućnost primjene mikorize u održivim agroekosustavima, no odnosi između kultura, mikoriznih gljiva i tipova tla zahtijevaju daljnja istraživanja.

Ključne riječi
arbuskularna mikoriza; hortikultura; održiva poljoprivreda

Hrčak ID: 186477

URI
https://hrcak.srce.hr/186477

[engleski]

Posjeta: 819 *