hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5513/JCEA01/18.3.1947

Ekološka poljoprivreda kao pretpostavka razvoja ekoagroturizma na otocima - studija slučaja otoka Korčula

Anđelko VRSALJKO ; University of Zadar, Department of Tourism and Communication Science, Franjo Tuđman 24i, 23 000 Zadar, Croatia
Alka TURALIJA ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Agriculture, Kralja Petra Svačića 1d, 31 000 Osijek, Croatia
Ivo GRGIĆ ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department for Agricultural Economics and Rural Development, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia
Magdalena ZRAKIĆ ; University of Zagreb,Faculty of Agriculture, Department for Agricultural Economics and Rural Development, Svetošimunska 25, 10 000 Zagreb, Croatia

Puni tekst: hrvatski, pdf (642 KB) str. 733-748 preuzimanja: 247* citiraj
APA 6th Edition
VRSALJKO, A., TURALIJA, A., GRGIĆ, I. i ZRAKIĆ, M. (2017). Ekološka poljoprivreda kao pretpostavka razvoja ekoagroturizma na otocima - studija slučaja otoka Korčula. Journal of Central European Agriculture, 18 (3), 733-748. https://doi.org/10.5513/JCEA01/18.3.1947
MLA 8th Edition
VRSALJKO, Anđelko, et al. "Ekološka poljoprivreda kao pretpostavka razvoja ekoagroturizma na otocima - studija slučaja otoka Korčula." Journal of Central European Agriculture, vol. 18, br. 3, 2017, str. 733-748. https://doi.org/10.5513/JCEA01/18.3.1947. Citirano 21.10.2021.
Chicago 17th Edition
VRSALJKO, Anđelko, Alka TURALIJA, Ivo GRGIĆ i Magdalena ZRAKIĆ. "Ekološka poljoprivreda kao pretpostavka razvoja ekoagroturizma na otocima - studija slučaja otoka Korčula." Journal of Central European Agriculture 18, br. 3 (2017): 733-748. https://doi.org/10.5513/JCEA01/18.3.1947
Harvard
VRSALJKO, A., et al. (2017). 'Ekološka poljoprivreda kao pretpostavka razvoja ekoagroturizma na otocima - studija slučaja otoka Korčula', Journal of Central European Agriculture, 18(3), str. 733-748. https://doi.org/10.5513/JCEA01/18.3.1947
Vancouver
VRSALJKO A, TURALIJA A, GRGIĆ I, ZRAKIĆ M. Ekološka poljoprivreda kao pretpostavka razvoja ekoagroturizma na otocima - studija slučaja otoka Korčula. Journal of Central European Agriculture [Internet]. 2017 [pristupljeno 21.10.2021.];18(3):733-748. https://doi.org/10.5513/JCEA01/18.3.1947
IEEE
A. VRSALJKO, A. TURALIJA, I. GRGIĆ i M. ZRAKIĆ, "Ekološka poljoprivreda kao pretpostavka razvoja ekoagroturizma na otocima - studija slučaja otoka Korčula", Journal of Central European Agriculture, vol.18, br. 3, str. 733-748, 2017. [Online]. https://doi.org/10.5513/JCEA01/18.3.1947

Sažetak
Cilj rada je utvrditi mogućnost razvoja ekoagroturizma na otoku Korčuli. Zbog sve veće diversifikacije unutar poljoprivredne djelatnosti i turizma, kombinacija ekološke poljoprivrede i ekoturizma daje jedan novi proizvod – „ekoagroturizam“ koji je sve više prepoznat u svjetskom turizmu. Ekoagroturizam na najvišem stupnju objedinjuje
održivost obiju djelatnosti. Osim navedenog potpomaže i zaštitu raznolikosti ekosustava, očuvanje prirodnog krajobraza, potiče bioraznolikost, zaštitu ruralne arhitekture, čuva kulturne sadržaje, potiče promociju i prodaju ekoloških proizvoda kao i sinergiju gospodarstva s okolišem, te rastom i razvojem lokalnog turizma.
Ekoagroturizam je i prilika za zapošljavanje domicilnog stanovništva posebno mladih. Ovo je posebice naglašeno u područjima s otežanim uvjetima gospodarenja kao što su otoci. Rezultati istraživanja pokazali su da vlasnici agroturističkih gospodarstava posjeduju ekološku osviještenost o važnosti očuvanja prirode, autentičnosti i
izvornosti proizvoda kroz ekološku poljoprivrednu proizvodnju, što spojeno s tradicijom i kulturom otočja stvara snažnu interakciju objedinjenu u ekoagroturizmu. Također, otok Korčula ima temeljne pretpostavke za razvoj agroturizma, posebice ekoagroturizma kao što su: povoljni klimatski i geografski uvjeti, privlačni krajobrazi, specifična flora i fauna, tradicija poljoprivredne proizvodnje, dostupnost „zdravije“ i kvalitetnije hrane, ali i bogatstvo kulturnih dobara, tradicijski način života, razne manifestacije, dijalekti, folklor te gastronomija.

Ključne riječi
agroturizam; ekoagroturizam; ekološka poljoprivreda; otok Korčula

Hrčak ID: 186478

URI
https://hrcak.srce.hr/186478

[engleski]

Posjeta: 587 *