hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0406

Kvaliteta otvorenog konzumnog mlijeka tijekom hladnog skladištenja u kućanstvu

Aneta Brodziak ; University of Life Sciences in Lublin, Department of Breeding and Protection of Cattle Genetic Resources, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland
Jolanta Król ; University of Life Sciences in Lublin, Department of Commodity Science and Processing of Raw Animal Materials, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland
Zygmunt Litwińczuk ; University of Life Sciences in Lublin, Department of Breeding and Protection of Cattle Genetic Resources, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland
Agnieszka Zaborska
Tomasz Czernecki ; University of Life Sciences in Lublin, Department of Biotechnology, Human Nutrition and Science of Food Commodities, Skromna 8, 20-704 Lublin, Poland

Puni tekst: engleski, pdf (2 MB) str. 283-296 preuzimanja: 882* citiraj
APA 6th Edition
Brodziak, A., Król, J., Litwińczuk, Z., Zaborska, A. i Czernecki, T. (2017). Effect of storage time under home refrigeration conditions on the quality of opened drinking milk. Mljekarstvo, 67 (4), 283-296. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0406
MLA 8th Edition
Brodziak, Aneta, et al. "Effect of storage time under home refrigeration conditions on the quality of opened drinking milk." Mljekarstvo, vol. 67, br. 4, 2017, str. 283-296. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0406. Citirano 18.11.2019.
Chicago 17th Edition
Brodziak, Aneta, Jolanta Król, Zygmunt Litwińczuk, Agnieszka Zaborska i Tomasz Czernecki. "Effect of storage time under home refrigeration conditions on the quality of opened drinking milk." Mljekarstvo 67, br. 4 (2017): 283-296. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0406
Harvard
Brodziak, A., et al. (2017). 'Effect of storage time under home refrigeration conditions on the quality of opened drinking milk', Mljekarstvo, 67(4), str. 283-296. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0406
Vancouver
Brodziak A, Król J, Litwińczuk Z, Zaborska A, Czernecki T. Effect of storage time under home refrigeration conditions on the quality of opened drinking milk. Mljekarstvo [Internet]. 2017 [pristupljeno 18.11.2019.];67(4):283-296. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0406
IEEE
A. Brodziak, J. Król, Z. Litwińczuk, A. Zaborska i T. Czernecki, "Effect of storage time under home refrigeration conditions on the quality of opened drinking milk", Mljekarstvo, vol.67, br. 4, str. 283-296, 2017. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2017.0406

Sažetak
Cilj istraživanja bio je utvrditi učinak trajanja skladištenja otvorenog konzumnog mlijeka (pasterizirano, mikrofiltrirano i UHT) u uvjetima hlađenja u kućanstvu na pokazatelje njegove svježine (kiselost, ukupan broj bakterija), nutritivnu vrijednost (sadržaj masti, proteina, laktoze, suhe tvari, ne-denaturiranih proteina sirutke i slobodnih masnih kiselina) i organoleptička svojstva. Hlađenje je pokazalo da je otvoreno mikrofiltrirano i pasterizirano mlijeko prikladno za konzumaciju 4 dana, a UHT mlijeko najmanje 7 dana. Značajne promjene u svojstvima kvalitete proteina i frakcija masti nisu bile utvrđene do 7. dana skladištenja. Najveće promjene u sadržaju proteina sirutke utvrđene su u mikrofiltriranom mlijeku, što se očitovalo kroz smanjenje udjela pojedinih frakcija proteina u iznosu od 20 %. Pasterizirano mlijeko bilo je najosjetljivije na lipolizu, što je rezultiralo najvećom količinom slobodnih zasićenih masnih kiselina. Lipolitičke promjene utjecale su na kiselost proizvoda i time dovele do neznatnih promjena u njezinom mirisu i okusu.

Ključne riječi
konzumno mlijeko; kvaliteta; proteini sirutke; slobodne masne kiseline; potrošači

Hrčak ID: 186939

URI
https://hrcak.srce.hr/186939

[engleski]

Posjeta: 1.163 *