hrcak mascot   Srce   HID

Medicina Fluminensis : Medicina Fluminensis, Vol.53 No.4 Prosinac 2017.

Pregledni rad
https://doi.org/10.21860/medflum2017_187371

Cochrane aktivnosti u Hrvatskoj

Livia Puljak ; Hrvatski Cochrane, Medicinski fakultet u Splitu, Split, Hrvatska
Irena Zakarija-Grković ; Hrvatski Cochrane, Medicinski fakultet u Splitu, Split, Hrvatska
Tina Poklepović Peričić ; Hrvatski Cochrane, Medicinski fakultet u Splitu, Split, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (887 KB) str. 480-484 preuzimanja: 30* citiraj
APA
Puljak, L., Zakarija-Grković, I., Poklepović Peričić, T. (2017). Cochrane aktivnosti u Hrvatskoj. Medicina Fluminensis : Medicina Fluminensis, 53(4). doi:10.21860/medflum2017_187371

Sažetak
Ogranak Cochrane kolaboracije osnovan je u Hrvatskoj pri Medicinskom fakultetu u Splitu 2008. godine s ciljem promoviranja medicine utemeljene na dokazima i sustavnih pregleda u Hrvatskoj i regiji. Hrvatski Cochrane 2017. godine je postao punopravni samostalni Cochrane centar kao prvi i jedini takav centar u jugoistočnoj Europi.
Hrvatski Cochrane ima brojne aktivnosti. Svake godine organizira Hrvatski Cochrane simpozij u Splitu i provodi brojne aktivnosti edukacije zdravstvenih radnika i laika. Kroz programe popularizacije znanosti organizirane su aktivnosti za udruge pacijenata, novinare i studente novinarstva te za širu javnost. Od 2013. godine prevode se laički sažetci Cochrane sustavnih pregleda na hrvatski jezik i do danas ih je prevedeno 2500. Hrvatski Cochrane potiče uvođenje principa medicine utemeljene na dokazima u formalno obrazovanje zdravstvenih radnika.
Hrvatska Cochrane partnerska mreža uključuje profesionalna društva, državne institucije i udruge pacijenata iz Hrvatske i regije; ti partneri su se formalno pridružili Hrvatskom Cochraneu u promicanju zdravstvene skrbi utemeljene na dokazima.
Broj Cochrane autora i Cochrane publikacija iz Hrvatske kontinuirano se povećava, što pokazuje da se hrvatski istraživači počinju uključivati u svjetske trendove istraživanja u području medicine utemeljene na dokazima. Sustavni pregledi mogu se usvojiti i kao model doktorata.
U prvih deset godina od osnutka Hrvatski Cochrane u regiji je postigao zapažene rezultate u promoviranju medicine utemeljene na dokazima, što nije jednostavno s obzirom da su svi koji su angažirani oko Hrvatskog Cochranea i Cochrane aktivnosti u Hrvatskoj – volonteri. Nadamo da će se isti tempo i entuzijazam zadržati i u budućnosti.

Ključne riječi
Cochrane; Hrvatska; medicina utemeljena na dokazima; sustavni pregledi

Hrčak ID: 187371

URI
https://hrcak.srce.hr/187371

[engleski]

Posjeta: 65 *