hrcak mascot   Srce   HID

Šumarski list, Vol.141 No.11-12 Prosinac 2017.

Izvorni znanstveni članak

PROSTORNA ANALIZA ZEMLJIŠNOG POKROVA I RELJEFA PARKA PRIRODE MEDVEDNICA – DOPRINOS OPTIMIZACIJI PRITISKA POSJETITELJA

Snježana MALIĆ-LIMARI   ORCID icon orcid.org/0000-0003-2630-3264 ; Nature Park Medvednica, Zagreb, Croatia
Sanja TIŠMA ; Institute for Development and International Relations, Zagreb, Croatia
Anamarija PISAROVIĆ ; Institute for Development and International Relations, Zagreb, Croatia
Sven D. JELASKA ; Faculty of Science, Department of Biology, Zagreb, Croatia

Puni tekst: engleski, pdf (745 KB) str. 547-554 preuzimanja: 46* citiraj
APA
MALIĆ-LIMARI, S., TIŠMA, S., PISAROVIĆ, A., JELASKA, S.D. (2017). SPATIAL ANALYSES OF LANDCOVER AND RELIEF DIVERSITY OF THE MEDVEDNICA NATURE PARK – POSSIBLE IMPLICATIONS FOR OPTIMISING VISITOR PRESSURE. Šumarski list, 141(11-12), 547-554. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/190217

Sažetak
Park prirode „Medvednica“ prema IUCN kriterijima pripada kategoriji zaštite V, koja podrazumijeva opstojnost interakcija ljudi i prirode, uključujući rekreaciju i turističke aktivnosti, kao i znanstvena istraživanja i očuvanje biološke raznolikosti, uz održivo korištenje prirodnih resursa. Šume predstavljaju jednu od temeljnih vrijednosti Parka te uvjetuju način upravljanja.
Utvrđeno je da zavisno od prostorne razlučivosti (mjerila 1:25000, 1:50000, 1:100000), vrijednosti indeksa raznolikosti staništa variraju. Karta staništa mjerila M 1:25000 pokazala se kao najprikladnija za analize upravljanja Parkom, dok bi za pojedina područja Parka bilo poželjno imati i podatke još veće prostorne razlučivosti. Prilikom prepoznavanja područja od interesa za posjetitelje, neophodno je uključiti i podatke o vrijednosti biološke raznolikosti s ciljem postizanja održivosti i ravnoteže između zaštite prirodnih i kulturnih dobara s jedne, te turističkog iskorištavanja s druge strane. Uz kartu staništa, korišteni su i podaci o broju biljnih vrsta po osnovnoj prostornoj jedinici (kvadrant MTB 1/64 mreže), te indeks raznolikosti prethodno određenih reljefnih morfoloških cjelina na temelju digitalnog elevacijskog modela.
Nizom operacija prostornog preklapanja korištenjem GIS-a identificirali smo područja sličnih reljefnih i vegetacijskih značajki, poput onih na najposjećenijim dijelovima Parka, sa ciljem planiranja potencijalnog razvoja ponude i u tim dijelovima Parka, što bi moglo dovesti do rasterećenja trenutno najposjećenijih područja. Uporaba GIS-a pokazala se opravdanom i učinkovitom u ove svrhe, te je pokazala funkcionalnost u prikupljanju, kao i generiranju multidisciplinarnih podataka, kao i izradi prostornih modela, doprinoseći brzom donošenju odluka, uz uštedu vremena i sredstava.

Ključne riječi
reljefne morfološke cjeline; GIS; karta staništa; vegetacijska karta; indeks raznolikosti

Hrčak ID: 190217

URI
https://hrcak.srce.hr/190217

[engleski]

Posjeta: 105 *