Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Parenteralna prehrana

Zlatko Houra


Puni tekst: engleski pdf 1.179 Kb

str. 129-131

preuzimanja: 2.558

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 1.179 Kb

str. 129-131

preuzimanja: 486

citiraj


Sažetak

Suvremeni pripravci za enteralnu prehranu spadaju u tzv. elementarnu hranu, pa je teško razgraničiti radi li se o lijeku ili pak o hrani. U planiranju enteralne prehrane važno je odrediti cilj prehrane u užem smislu. Za dostizanje tog cilja liječnik mora poznavati metaboličke potrebe svog bolesnika. U te potrebe treba svakako uključiti i potrebe koje je proizvela sama bolest, stupanj stresa itd. Za procjenjivanje nutritivnoga statusa postoje uvriježene i dokazane formule prema kojima se izračunava kalorijska potreba. U novije vrijeme postoje i sofisticirani aparati koji, bilo direktno ili indirektno, omogućuju liječniku odgovarajuću procjenu kako kalorija tako i metaboličkoga stanja bolesnika. Sigurno je da parenteralna prehrana posebno kritičnih bolesnika Čini značajan dio sveukupne terapije i traži stalna usavršavanja i prilagođavanja suvremenim stavovima.

Ključne riječi

Parenteralna prehrana

Hrčak ID:

190494

URI

https://hrcak.srce.hr/190494

Datum izdavanja:

1.12.2000.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.932 *