hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Kvalitativno – kvantitativna analiza biodiverziteta mikroorganizama sirovog i pasteriziranog mlijeka

Suad Habeš ; D. D. "Milcos" Sarajevo, BiH

Puni tekst: hrvatski, pdf (164 KB) str. 291-313 preuzimanja: 1.653* citiraj
APA 6th Edition
Habeš, S. (2002). Kvalitativno – kvantitativna analiza biodiverziteta mikroorganizama sirovog i pasteriziranog mlijeka. Mljekarstvo, 52 (4), 291-313. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/1778
MLA 8th Edition
Habeš, Suad. "Kvalitativno – kvantitativna analiza biodiverziteta mikroorganizama sirovog i pasteriziranog mlijeka." Mljekarstvo, vol. 52, br. 4, 2002, str. 291-313. https://hrcak.srce.hr/1778. Citirano 14.10.2019.
Chicago 17th Edition
Habeš, Suad. "Kvalitativno – kvantitativna analiza biodiverziteta mikroorganizama sirovog i pasteriziranog mlijeka." Mljekarstvo 52, br. 4 (2002): 291-313. https://hrcak.srce.hr/1778
Harvard
Habeš, S. (2002). 'Kvalitativno – kvantitativna analiza biodiverziteta mikroorganizama sirovog i pasteriziranog mlijeka', Mljekarstvo, 52(4), str. 291-313. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/1778 (Datum pristupa: 14.10.2019.)
Vancouver
Habeš S. Kvalitativno – kvantitativna analiza biodiverziteta mikroorganizama sirovog i pasteriziranog mlijeka. Mljekarstvo [Internet]. 2002 [pristupljeno 14.10.2019.];52(4):291-313. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1778
IEEE
S. Habeš, "Kvalitativno – kvantitativna analiza biodiverziteta mikroorganizama sirovog i pasteriziranog mlijeka", Mljekarstvo, vol.52, br. 4, str. 291-313, 2002. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1778. [Citirano: 14.10.2019.]

Sažetak
U toku četverogodišnjeg rada (1996.-1999.) analizirana je kvalitativno-kvantitativna zastupljenost mikroorganizama u kravljem mlijeku po fazama proizvodnje i prerade. Ukupno je analizirano 840 uzoraka sirovog i pasteriziranog mlijeka i to: 672 uzorka sirovog mlijeka i 168 uzoraka pasteriziranog mlijeka. Ukupan broj mikroorganizama u sirovom mlijeku bio je od 2,2x105 do 4,9x107/ml, a u pasteriziranom mlijeku od 2,3x104 do 4,3x104/ml. Iz sirovog i pasteriziranog mlijeka izolirane su vrste Staphylococcus aureus, S. epidermidis, S. saprophiticus, Proteus vulgaris, P. mirabilis, P. morgani, P. rettgeri, Streptococcus faecalis, S. agalactiae, S. dysgalactiae, S. uberis, S. bovis, Escherichia coli. Kriterijima Pravilnika o uvjetima mikrobiološke ispravnosti sirovog i pasteriziranog mlijeka nije udovoljilo 597 uzoraka. Od tog broja higijenski neispravni uzorci najčešće su sadržavali vrstu Escherichia coli 34,37%, zatim vrste iz roda Staphylococcus 26,17%, vrste iz roda Streptococcus 21,89%, i vrste iz roda Proteus 7,28%.

Ključne riječi
biodiverzitet mikroorganizama; sirovo i pasterizirano mlijeko

Hrčak ID: 1778

URI
https://hrcak.srce.hr/1778

[engleski]

Posjeta: 2.338 *