hrcak mascot   Srce   HID

Drvna industrija : Znanstveni časopis za pitanja drvne tehnologije, Vol.68 No.4 Siječanj 2018.

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5552/drind.2017.1719

Utjecaj toplinske modifikacije i ugušćivanja na fizikalna svojstva topolovine

Gonca Düzkale Sözbir ; Odjel za inženjerstvo proizvoda od drva, Šumarski fakultet, Sveučilište Kahramanmaras Sutcu Imam, Kahramanmaras, Turska
İbrahim Bektaş Bektaş ; Odjel za inženjerstvo proizvoda od drva, Šumarski fakultet, Sveučilište Kahramanmaras Sutcu Imam, Kahramanmaras, Turska

Puni tekst: engleski, pdf (191 KB) str. 315-321 preuzimanja: 84* citiraj
APA
Düzkale Sözbir, G., Bektaş, İ.B. (2017). The Effect of Heat Modification and Densification on Physical Properties of Poplar Wood. Drvna industrija : Znanstveni časopis za pitanja drvne tehnologije, 68(4). doi:10.5552/drind.2017.1719

Sažetak
U ovoj je studiji istražen utjecaj toplinske modifikacije (HM) i ugušćivanja (HMD) na gustoću, volumno bubrenje, gubitak mase, volumnu težinu, točku zasićenosti vlakanaca i upijanje vode drva topole (Populus usbekistanica). Uzorci topolovine modifi cirani su parom pri 120, 160 i 200 °C tijekom jednoga i tri sata. Nakon toplinske modifikacije uzorci su radi ugušćivanja stlačeni u vrućoj preši, pri temperaturi 120 °C, tlaku prešanja 5 MPa i vremenu prešanja 30 minuta. Fizikalna svojstva uzoraka utvrđena su prema Turskim standardima. Rezultati su pokazali da je toplinska modifi kacija utjecala na proces ugušćivanja i pridonijela povećanju gustoće. Ugušćivanje je imalo pozitivan učinak na gustoću topolovine u apsolutno suhom stanju (D0), na njezinu gustoću u apsolutno suhom stanju nakon natapanja (D0S), na volumnu težinu (R) i na točku zasićenosti vlakanaca (FSP), ali ne i na volumno bubrenje. Također, ugušćivanje je znatnije utjecalo na sposobnost upijanja veće količine vode, osim za vrijeme od 360 sati.

Ključne riječi
topolovina; ugušćivanje; toplinska modifikacija; fizikalna svojstva

Hrčak ID: 191942

URI
https://hrcak.srce.hr/191942

[engleski]

Posjeta: 136 *