hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.2478/aiht-2018-69-3069

Konzervirana morska riba na srpskome tržištu: razine cinka, bakra i željeza i njihov doprinos dnevnom unosu ovih esencijalnih metala

Aleksandar R. Popović ; Faculty of Chemistry, University of Belgrade, Belgrade, Serbia
Dubravka J. Relić ; Faculty of Chemistry, University of Belgrade, Belgrade, Serbia
Danijela V. Vranić ; Institute of Meat Hygiene and Technology, University of Belgrade, Belgrade, Serbia
Jelena A. Babić-Milijašević ; Institute of Meat Hygiene and Technology, University of Belgrade, Belgrade, Serbia
Lato L. Pezo ; Institute of General and Physical Chemistry, University of Belgrade, Belgrade, Serbia
Jasna M. Đinović-Stojanović ; Institute of Meat Hygiene and Technology, University of Belgrade, Belgrade, Serbia

Puni tekst: engleski, pdf (271 KB) str. 55-60 preuzimanja: 300* citiraj
APA 6th Edition
Popović, A.R., Relić, D.J., Vranić, D.V., Babić-Milijašević, J.A., Pezo, L.L. i Đinović-Stojanović, J.M. (2018). Canned sea fish marketed in Serbia: their zinc, copper, and iron levels and contribution to the dietary intake. Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 69 (1), 55-60. https://doi.org/10.2478/aiht-2018-69-3069
MLA 8th Edition
Popović, Aleksandar R., et al. "Canned sea fish marketed in Serbia: their zinc, copper, and iron levels and contribution to the dietary intake." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol. 69, br. 1, 2018, str. 55-60. https://doi.org/10.2478/aiht-2018-69-3069. Citirano 20.09.2020.
Chicago 17th Edition
Popović, Aleksandar R., Dubravka J. Relić, Danijela V. Vranić, Jelena A. Babić-Milijašević, Lato L. Pezo i Jasna M. Đinović-Stojanović. "Canned sea fish marketed in Serbia: their zinc, copper, and iron levels and contribution to the dietary intake." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju 69, br. 1 (2018): 55-60. https://doi.org/10.2478/aiht-2018-69-3069
Harvard
Popović, A.R., et al. (2018). 'Canned sea fish marketed in Serbia: their zinc, copper, and iron levels and contribution to the dietary intake', Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 69(1), str. 55-60. https://doi.org/10.2478/aiht-2018-69-3069
Vancouver
Popović AR, Relić DJ, Vranić DV, Babić-Milijašević JA, Pezo LL, Đinović-Stojanović JM. Canned sea fish marketed in Serbia: their zinc, copper, and iron levels and contribution to the dietary intake. Arh Hig Rada Toksikol. [Internet]. 2018 [pristupljeno 20.09.2020.];69(1):55-60. https://doi.org/10.2478/aiht-2018-69-3069
IEEE
A.R. Popović, D.J. Relić, D.V. Vranić, J.A. Babić-Milijašević, L.L. Pezo i J.M. Đinović-Stojanović, "Canned sea fish marketed in Serbia: their zinc, copper, and iron levels and contribution to the dietary intake", Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol.69, br. 1, str. 55-60, 2018. [Online]. https://doi.org/10.2478/aiht-2018-69-3069

Sažetak
Cilj ovoga rada bio je utvrditi razinu cinka, bakra i željeza u trima vrstama ribljih konzervi sa srpskoga tržišta kako bi se ustanovilo zadovoljavaju li zahtjeve za preporučenim dnevnim unosom, ili pak prekoračuju sigurnosne granice. Sadržaj esencijalnih elemenata utvrđen je u ukupno 207 uzoraka konzerve tune, sardine i skuše primjenom masene spektrometrije s induktivno spregnutom plazmom (ICP-MS) nakon kisele digestije uzoraka. Najveći sadržaj cinka (15,1 mg kg-1) utvrđen je u sardini u ulju, bakra (1,37 mg kg-1) u sardini u umaku od rajčice, a željeza (18,98 mg kg-1) u skuši u umaku od rajčice. Dobiveni rezultati su u opsegu vrijednosti za analizirane elemente koje je objavilo nekoliko nacionalnih baza podataka o hrani, kao i u opsegu dostupnih literaturnih podataka, s nekoliko iznimaka. Rezultati istraživanja izdvajaju sardinu u konzervi kao najbogatiji izvor proučavanih esencijalnih elementa. Procijenjeni dnevni unos (EDI) bio je između 0,14 % i 0,72 % preporučenih dnevnih unosa cinka, bakra i željeza. Iako sardina u konzervi, u odnosu na tunu i skušu, doprinosi oko 1,5 puta više preporučenom dnevnom unosu (RDI) esencijalnih elemenata, konzervirana morska riba ne može se smatrati značajnim izvorom cinka, bakra i željeza u prehrani srpskoga stanovništva.

Ključne riječi
esencijalni elementi; ICP-MS; lokalno tržište; preporučeni dnevni unos (RDA); procjena dnevnog unosa (EDI); riblji proizvodi

Hrčak ID: 196027

URI
https://hrcak.srce.hr/196027

[engleski]

Posjeta: 458 *