hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Detoksifikacija otpadnih voda iz procesa proizvodnje vina pomoću kemijskih/elektrokemijskih metoda

Višnja Oreščanin ; Oreščanin, j.d.o.o., Zagreb, Hrvatska
Robert Kollar ; Napredna energija, d.o.o., Zagreb, Hrvatska
Karlo Nađ ; Napredna energija, d.o.o., Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (409 KB) str. 1-10 preuzimanja: 112* citiraj
APA 6th Edition
Oreščanin, V., Kollar, R. i Nađ, K. (2018). Detoksifikacija otpadnih voda iz procesa proizvodnje vina pomoću kemijskih/elektrokemijskih metoda. Hrvatske vode, 26 (103), 1-10. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/197076
MLA 8th Edition
Oreščanin, Višnja, et al. "Detoksifikacija otpadnih voda iz procesa proizvodnje vina pomoću kemijskih/elektrokemijskih metoda." Hrvatske vode, vol. 26, br. 103, 2018, str. 1-10. https://hrcak.srce.hr/197076. Citirano 14.12.2019.
Chicago 17th Edition
Oreščanin, Višnja, Robert Kollar i Karlo Nađ. "Detoksifikacija otpadnih voda iz procesa proizvodnje vina pomoću kemijskih/elektrokemijskih metoda." Hrvatske vode 26, br. 103 (2018): 1-10. https://hrcak.srce.hr/197076
Harvard
Oreščanin, V., Kollar, R., i Nađ, K. (2018). 'Detoksifikacija otpadnih voda iz procesa proizvodnje vina pomoću kemijskih/elektrokemijskih metoda', Hrvatske vode, 26(103), str. 1-10. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/197076 (Datum pristupa: 14.12.2019.)
Vancouver
Oreščanin V, Kollar R, Nađ K. Detoksifikacija otpadnih voda iz procesa proizvodnje vina pomoću kemijskih/elektrokemijskih metoda. Hrvatske vode [Internet]. 2018 [pristupljeno 14.12.2019.];26(103):1-10. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/197076
IEEE
V. Oreščanin, R. Kollar i K. Nađ, "Detoksifikacija otpadnih voda iz procesa proizvodnje vina pomoću kemijskih/elektrokemijskih metoda", Hrvatske vode, vol.26, br. 103, str. 1-10, 2018. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/197076. [Citirano: 14.12.2019.]

Sažetak
U radu je praćena detoksifikacija otpadne vode od prerade grožđa kroz različite faze kemijske i elektrokemijske obrade. U cilju uklanjanja organskih/anorganskih onečišćivala iz otpadne vode korištena je oksidacija ozonom i taloženje pomoću CaO kao faza predobrade te tri elektrokemijske metode (elektrooksidacija, elektroredukcija i elektrokoagulacija) korištenjem elektroda od nehrđajućeg čelika, željeza i aluminija uz istovremeno ozoniranje u svrhu glavne obrade. Toksični učinak otpadne vode prije i nakon svake od faza pročišćavanja praćen je preko vrijednosti parametara klijavosti nakon izlaganja biljke Hordeum vulgare L. uzorcima nepročišćene/pročišćene otpadne vode. Otpadna voda je okarakterizirana niskom pH vrijednošću (4,02), intenzivnim mirisom i obojenjem (28400 PtCo), visokim vrijednostima organskih pokazatelja (18430 mg dm-3 KPK, 1340 mg dm-3 ukupnih fenola, 1720 mg dm-3 BPK5) te povišenim vrijednostima hranjivih soli i teških metala. Sinergijski i aditivni učinak između organskih pokazatelja, prvenstveno fenola i teških metala te niska pH vrijednost su vjerojatno odgovorni za izuzetno visok fitotoksični učinak s EC50 vrijednošću od svega 0,08 % te potpunim zastojem klijavosti nakon izlaganja sjemena nerazrijeđenoj otpadnoj vodi. Predobrada vapnom pri kojoj je uklonjeno između 46% i 99,8% teških metala, 90,4 % boje, 98,3 % mutnoće, 98,6 % UST, 95,4 % fosfata, 91,5 % sulfata te između 39 % i 47 % organskih pokazatelja je rezultirala 50 %-tnim smanjenjem toksičnog učinka. Završnom obradom dobiven je bistar efluent bez mirisa i s jedva primijetim obojenjem sa stupnjem uklanjanja karakterističnih pokazatelja između 73,8 % i 100 %, čime je u potpunosti uklonjen i njegov toksični učinak (Klijavost = 99,2±0,2 %; Indeks klijavosti = 99,2±0,2 %). Iz navedenog je moguće zaključiti da je odabrani set metoda pogodan za detoksifikaciju biološki slabo razgradljivih efluenata vrlo složenog i varijabilnog sastava kao što su vinarijske otpadne vode. Utvrđivanje parametara klijavosti na biljci Hordeum vulgare L. se pokazalo kao vrlo osjetljiv, jednostavan i jeftin test sustav za praćenje toksičnog učinka industrijskih efluenata te praćenje stupnja njihove detoksifikacije u toku različitih faza i metoda obrade.

Ključne riječi
otpadne vode; proizvodnja vina; fizikalno-kemijska obrada; elektrokemijska obrada; fitotoksičnost; Hordeum vulgare L

Hrčak ID: 197076

URI
https://hrcak.srce.hr/197076

[engleski]

Posjeta: 208 *