hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Zastupljenost mlijeka i mlije nih proizvoda u obrocima predškolskih ustanova s obzirom na godišnja doba

Irena Colić Barić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Mirjana Brlečić

Puni tekst: hrvatski, pdf (45 KB) str. 287-299 preuzimanja: 880* citiraj
APA 6th Edition
Colić Barić, I. i Brlečić, M. (2001). Zastupljenost mlijeka i mlije nih proizvoda u obrocima predškolskih ustanova s obzirom na godišnja doba. Mljekarstvo, 51 (4), 287-299. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/1913
MLA 8th Edition
Colić Barić, Irena i Mirjana Brlečić. "Zastupljenost mlijeka i mlije nih proizvoda u obrocima predškolskih ustanova s obzirom na godišnja doba." Mljekarstvo, vol. 51, br. 4, 2001, str. 287-299. https://hrcak.srce.hr/1913. Citirano 04.12.2021.
Chicago 17th Edition
Colić Barić, Irena i Mirjana Brlečić. "Zastupljenost mlijeka i mlije nih proizvoda u obrocima predškolskih ustanova s obzirom na godišnja doba." Mljekarstvo 51, br. 4 (2001): 287-299. https://hrcak.srce.hr/1913
Harvard
Colić Barić, I., i Brlečić, M. (2001). 'Zastupljenost mlijeka i mlije nih proizvoda u obrocima predškolskih ustanova s obzirom na godišnja doba', Mljekarstvo, 51(4), str. 287-299. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/1913 (Datum pristupa: 04.12.2021.)
Vancouver
Colić Barić I, Brlečić M. Zastupljenost mlijeka i mlije nih proizvoda u obrocima predškolskih ustanova s obzirom na godišnja doba. Mljekarstvo [Internet]. 2001 [pristupljeno 04.12.2021.];51(4):287-299. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1913
IEEE
I. Colić Barić i M. Brlečić, "Zastupljenost mlijeka i mlije nih proizvoda u obrocima predškolskih ustanova s obzirom na godišnja doba", Mljekarstvo, vol.51, br. 4, str. 287-299, 2001. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1913. [Citirano: 04.12.2021.]

Sažetak
Mlijeko i mliječni proizvodi izvor su velikog broja esencijalnih nutrijenata za ljudski organizam, ali i komponente koje imaju pozitivni utjecaj na ljudsko zdravlje. Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi prehrambenu vrijednost i učestalost mlijeka i mliječnih proizvoda u obrocima koji se nude u predškolskim ustanovama s obzirom na godišnje doba. Da bi se utvrdila energijska i nutritivna vrijednost, kao i učestalost određenih namirnica u obroku, korišteni su mjesečni jelovnici za četiri godišnja doba. Prema dobivenim rezultatima obroci energijski odgovaraju, dok proteina ima više nego li se preporuča (154, 3 %). Energijski udjel mlijeka i mliječnih proizvoda u prosjeku iznosi 14,3 %, što je s obzirom na potrebe djece u dobi 4-6 godina, manje od preporučenog. Ti proizvodi bili su u prosjeku 6,5 puta/5 dana, što znači 1,6 servirnih jedinica po danu. Mlijeko je najzastupljenije u dnevnim jelovnicima, dok je jogurt zastupljen jednom do dva puta, a sir jednom na tjedan, a čak i rjeđe. Mlijeko i mliječni proizvodi bili su izvor 362 mg (45,5 % DRI) kalcija, 272 mg (354,4 % DRI) fosfora, 36,3 mg (27,9 % DRI) magnezija i 0,5 mg (83,3 % DRI) vitamina B2. Mlijeko i mliječni proizvodi u dnevnom jelovniku predškolskih ustanova trebali bi biti češće zastupljeni. S obzirom na godišnje doba, statistički značajna razlika utvrđena je uglavnom između proljeća i ljeta, s obzirom na zastupljenost mlijeka i mliječnih proizvoda, a s obzirom na energijsku i nutritivnu vrijednost uglavnom između ponuđenih obroka u proljeće i jesen.

Ključne riječi
mlijeko i mliječni proizvodi; predškolske ustanove; obroci; godišnja doba

Hrčak ID: 1913

URI
https://hrcak.srce.hr/1913

[engleski]

Posjeta: 1.492 *