hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Valorizacija otpadnih voda prerade maslina

Stanka Zrnčević   ORCID icon orcid.org/0000-0002-8984-5944 ; Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (505 KB) str. 75-90 preuzimanja: 194* citiraj
APA 6th Edition
Zrnčević, S. (2018). Valorizacija otpadnih voda prerade maslina. Hrvatske vode, 26 (104), 75-90. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/203275
MLA 8th Edition
Zrnčević, Stanka. "Valorizacija otpadnih voda prerade maslina." Hrvatske vode, vol. 26, br. 104, 2018, str. 75-90. https://hrcak.srce.hr/203275. Citirano 21.10.2021.
Chicago 17th Edition
Zrnčević, Stanka. "Valorizacija otpadnih voda prerade maslina." Hrvatske vode 26, br. 104 (2018): 75-90. https://hrcak.srce.hr/203275
Harvard
Zrnčević, S. (2018). 'Valorizacija otpadnih voda prerade maslina', Hrvatske vode, 26(104), str. 75-90. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/203275 (Datum pristupa: 21.10.2021.)
Vancouver
Zrnčević S. Valorizacija otpadnih voda prerade maslina. Hrvatske vode [Internet]. 2018 [pristupljeno 21.10.2021.];26(104):75-90. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/203275
IEEE
S. Zrnčević, "Valorizacija otpadnih voda prerade maslina", Hrvatske vode, vol.26, br. 104, str. 75-90, 2018. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/203275. [Citirano: 21.10.2021.]
Puni tekst: engleski, pdf (505 KB) str. 75-90 preuzimanja: 351* citiraj
APA 6th Edition
Zrnčević, S. (2018). Evaluation of olive oil mill wastewater. Hrvatske vode, 26 (104), 75-90. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/203275
MLA 8th Edition
Zrnčević, Stanka. "Evaluation of olive oil mill wastewater." Hrvatske vode, vol. 26, br. 104, 2018, str. 75-90. https://hrcak.srce.hr/203275. Citirano 21.10.2021.
Chicago 17th Edition
Zrnčević, Stanka. "Evaluation of olive oil mill wastewater." Hrvatske vode 26, br. 104 (2018): 75-90. https://hrcak.srce.hr/203275
Harvard
Zrnčević, S. (2018). 'Evaluation of olive oil mill wastewater', Hrvatske vode, 26(104), str. 75-90. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/203275 (Datum pristupa: 21.10.2021.)
Vancouver
Zrnčević S. Evaluation of olive oil mill wastewater. Hrvatske vode [Internet]. 2018 [pristupljeno 21.10.2021.];26(104):75-90. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/203275
IEEE
S. Zrnčević, "Evaluation of olive oil mill wastewater", Hrvatske vode, vol.26, br. 104, str. 75-90, 2018. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/203275. [Citirano: 21.10.2021.]

Sažetak
Kompleksnost sastava te dokazana toksičnost otpadnih voda prerade maslina (eng. Olive Oil Mill Wastewater - OOMW) predstavlja veliku opasnost za sve sastavnice okoliša. Zbrinjavanje takvih voda vrlo je specifično i složeno te redovito zahtijeva kombinaciju različitih postupaka obrade, što ima za posljedicu značajan financijski trošak. Međutim, uporabom odgovarajuće tehnologije otpadnu vodu iz prerade maslina moguće je konvertirati u produkte visoke dodane vrijednosti, te je na taj način učiniti manje toksičnom i lakše obradivom. Rad sumarizira nova saznanja o valorizaciji OOMW-a s više od 95 referenci koje mogu poslužiti kao osnova za daljnja istraživanja u tom području te moguću komercijalnu primjenu. Prikazana su dva glavna pristupa valorizaciji otpadne vode i to: izdvajanje biološki aktivnih spojeva iz OOMW-a te procesi biokonverzije tvari prisutnih u otpadnoj vodi u visokovrijedne spojeve. Recikliranje „otpadnih“ tvari iz procesa prerade maslina u skladu je s globalnom tendencijom očuvanja okoliša i pretvaranja otpada u korisne produkte koji mogu naći svoju primjenu u poljoprivredi, kemijskoj, tekstilnoj, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji.

Ključne riječi
OOMW; toksični učinci; valorizacija; izdvajanje; biokonverzija

Hrčak ID: 203275

URI
https://hrcak.srce.hr/203275

[engleski]

Posjeta: 827 *