Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

Sadržaj kolesterola i kakvoća jaja kokoši hranjenih obrokom s dodatkom gljive Lentinus edodes

Stjepan Mužić
Zlatko Janječić
Marko Mesarić
Krešimir Svalina


Puni tekst: hrvatski pdf 85 Kb

str. 271-279

preuzimanja: 1.558

citiraj


Sažetak

U pokušaju smanjenja sadržaja ukupnog kolesterola u jajima, tijekom šest tjedana tri skupine kokoši nesilica hranjene su hranom koja je sadržavala
3 % gljive Lentinus edodes, 20 % micelija iste gljive te kontrolnom hranom bez gljiva. Tijekom cijelog pokusa praćena je nesivost, masa jaja, čvrstoća ljuske, indeksi bjelanjka i žutanjka, Haugh jedinice svih snesenih jaja, kao i sadržaj kolesterola u žutanjcima reprezentativnog dijela jaja u svakom tjednu tretmana i u tjednu nakon tretmana. Rezultati su pokazali da plodno tijelo i micelij gljive Lentinus edodes u hrani kokoši nesilica nisu utjecali na značajnije promjene sadržaja ukupnog kolesterola u jajima, kao što nisu značajnije promijenili nesivost ni parametre kakvoće jaja tretiranih kokoši u odnosu na kontrolne.

Ključne riječi

kolesterol; kakvoća jaja; hranidba kokoši; Lentinus edodes

Hrčak ID:

1971

URI

https://hrcak.srce.hr/1971

Datum izdavanja:

6.10.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.421 *