hrcak mascot   Srce   HID

Stočarstvo : Časopis za unapređenje stočarstva, Vol.59 No.4 Listopad 2005.

Izlaganje sa skupa

Značaj trikotecenskih mikotoksina u hrani za perad

Marijana Sokolović

Puni tekst: hrvatski, pdf (137 KB) str. 289-300 preuzimanja: 1.164* citiraj
APA 6th Edition
Sokolović, M. (2005). Značaj trikotecenskih mikotoksina u hrani za perad. Stočarstvo, 59 (4), 289-300. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/1973
MLA 8th Edition
Sokolović, Marijana. "Značaj trikotecenskih mikotoksina u hrani za perad." Stočarstvo, vol. 59, br. 4, 2005, str. 289-300. https://hrcak.srce.hr/1973. Citirano 20.07.2018.
Chicago 17th Edition
Sokolović, Marijana. "Značaj trikotecenskih mikotoksina u hrani za perad." Stočarstvo 59, br. 4 (2005): 289-300. https://hrcak.srce.hr/1973
Harvard
Sokolović, M. (2005). 'Značaj trikotecenskih mikotoksina u hrani za perad', Stočarstvo, 59(4), str. 289-300. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/1973 (Datum pristupa: 20.07.2018.)
Vancouver
Sokolović M. Značaj trikotecenskih mikotoksina u hrani za perad. Stočarstvo [Internet]. 06.10.2005. [pristupljeno 20.07.2018.];59(4):289-300. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1973
IEEE
M. Sokolović, "Značaj trikotecenskih mikotoksina u hrani za perad", Stočarstvo, vol.59, br. 4, str. 289-300, Srpanj 2018. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1973. [Citirano: 20.07.2018.]

Sažetak
Zdravstveno ispravna i kvalitetna hrana za životinje esencijalni je preduvjet zdravlja i produktivnosti životinja, kao i sprečavanja kontaminacije hrane za ljude. Razvojem osjetljivijih metoda detekcije i upoznavanjem sa štetnim učincima mikotoksina danas se sve više pažnje polaže na procjenu opasnosti koju mikotoksini predstavljaju za zdravlje ljudi i životinja. S tim ciljem provedena su brojna istraživanja o učestalosti mikotoksina u hrani i ekonomskim i kliničkim učincima različitih toksina u životinja. Rast plijesni na žitaricama uobičajena je pojava, a kvaliteta zrna i okolišni uvjeti (temperatura, koncentracija kisika i ugljičnog dioksida, vlaga zraka i vlažnost hrane) određuju stupanj kontaminacije hrane mikotoksinima. Na temelju provedenih istraživanja donose se ne samo propisi o maksimalno dozvoljenim količinama štetnih tvari u hrani već i smjernice (preporučene vrijednosti) s ciljem ostvarivanja dobre proizvođačke prakse. Pojava mikotoksina u prirodi zbog čestih uvoza i izvoza smatra se svjetskim problemom ali u određenim dijelovima svijeta češće se proizvode određene skupine mikotoksina. U zemljama s umjerenom klimom, kao što je slučaj u Kanadi, Sjevernom dijelu Amerike i Europi, glavni problem predstavljaju fuzarijski mikotoksini i ohratoksin A. Aflatoksin, čijoj proizvodnji pogoduje topla i vlažna klima (Južna Amerika, neke azijske, afričke i australske zemlje), predstavlja problem i u ostalim dijelovima svijeta samo u slučaju uvoza žitarica iz tih država. Budući da trikoteceni pored brojnih štetnih učinaka po zdravlje peradi utječu i na proizvodne rezultate, a nastanku im pogoduju klimatski uvjeti u Republici Hrvatskoj, ova skupina mikotoksina u našoj zemlji od izuzetnog je značaja upravo za peradarstvo.

Ključne riječi
trikotecenski mikotoksini; hrana; perad

Hrčak ID: 1973

URI
https://hrcak.srce.hr/1973

[engleski]

Posjeta: 1.736 *