hrcak mascot   Srce   HID

In memoriam, Nekrolog
https://doi.org/10.26800

PROF. DR. SC. BRANIMIR ČVORIŠĆEC

Asja Stipić-Marković

Puni tekst: hrvatski, pdf (284 KB) str. 48-49 preuzimanja: 41* citiraj
APA 6th Edition
Stipić-Marković, A. (2019). PROF. DR. SC. BRANIMIR ČVORIŠĆEC. Liječnički vjesnik, 141 (1-2), 48-49. https://doi.org/10.26800
MLA 8th Edition
Stipić-Marković, Asja. "PROF. DR. SC. BRANIMIR ČVORIŠĆEC." Liječnički vjesnik, vol. 141, br. 1-2, 2019, str. 48-49. https://doi.org/10.26800. Citirano 31.10.2020.
Chicago 17th Edition
Stipić-Marković, Asja. "PROF. DR. SC. BRANIMIR ČVORIŠĆEC." Liječnički vjesnik 141, br. 1-2 (2019): 48-49. https://doi.org/10.26800
Harvard
Stipić-Marković, A. (2019). 'PROF. DR. SC. BRANIMIR ČVORIŠĆEC', Liječnički vjesnik, 141(1-2), str. 48-49. https://doi.org/10.26800
Vancouver
Stipić-Marković A. PROF. DR. SC. BRANIMIR ČVORIŠĆEC. Liječnički vjesnik [Internet]. 2019 [pristupljeno 31.10.2020.];141(1-2):48-49. https://doi.org/10.26800
IEEE
A. Stipić-Marković, "PROF. DR. SC. BRANIMIR ČVORIŠĆEC", Liječnički vjesnik, vol.141, br. 1-2, str. 48-49, 2019. [Online]. https://doi.org/10.26800

Rad u XML formatu

Sažetak

Hrčak ID: 220171

URI
https://hrcak.srce.hr/220171

▼ Article Information


Profesora Branimira Čvoriščeca, velikana hrvatske alergologije, liječnika, specijalista interne medicine, pulmologa, redovitoga sveučilišnog profesora interne medicine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i predsjednika Hrvatskog društva za alergologiju i kliničku imunologiju u dva mandata, više nećemo sresti, otišao je zauvijek. Ostavio nam je svoj mir koji je, u skladu s njegovim imenom, bio njegovo poslanje, skromnost, dobrotu, poniznost, strpljivost, ljudsko i znanstveno poštenje, topli osmijeh koji je darivao svakom sugovorniku i svoje vječno „bit će dobro“. Odan svojemu velikom profesoru Miloradu Mimici, nastavio je graditi, razvijati i čuvati hrvatsku alergologiju. Kontinuitet u kvaliteti struke, znanosti i nastave, održavanju tradicije, kolegijalnosti i otmjenom ophođenju kod njega nije nikada došao u pitanje, ni pod cijenu osobnog života.

Branimir Čvoriščec rođen je 13. travnja 1930. god. u Sarajevu u obitelji intelektualaca – oca Ivana, doktora prava rodom iz Ježeva, i majke Antonije, službenice rodom sa Sušaka. U Zagrebu pohađa gimnaziju u Križanićevoj ulici te Medicinski fakultet Zagrebačkog sveučilišta na Šalati. Diplomirao je 1954. god., a od 1957. kontinuirano radio u današnjoj bolnici „Sveti Duh“. Godina 1963. i 1964. kao specijalist internist vodi Interni odjel u Miliani u Republici Alžiru, u okviru međudržavnog sporazuma o tehničkoj pomoći. Nakon povratka u bolnicu „Sveti Duh“ profesor Čvoriščec krenuo je putem respiratorne medicine i alergološke struke u intelektualnom, organizacijskom i poduzetničkom miljeu koji je kreirao profesor Milorad Mimica.

O profesoru Čvoriščecu najviše govore rezultati njegova kliničkog, nastavnog i znanstvenog rada. God. 1964. postaje čelnik Odsjeka za alergologiju i pulmologiju. Odsjek se prvi u Hrvatskoj počeo sustavno baviti napretkom kliničke alergologije te je godinama bio vodeći u dijagnostici in vitro i in vivo te terapiji. Imunološki laboratorij bio je opremljen suvremenim dijagnostičkim uređajima, a tim profesora Čvoriščeca zajedno s mr. Nevom Sket Janković prvi je u bivšoj državi 1971. god. objavio vlastite radove iz detekcije ukupnih i specifičnih IgE-protutijela, primjenjujući radioalergosorbentni laboratorijski test koji je objektivizirao alergološku dijagnostiku, samo nekoliko godina nakon otkrića IgE-a (Bennich, Ishizaka, Johansson i sur., 1968. god.). Razvili su se i Spirometrijski laboratorij i Alergološka ambulanta, a stručni fokus bio je usmjeren na razvoj dijagnostike medikamentne alergije, endoskopske pulmološke dijagnostike. Prof. Čvoriščec tijekom 1981. god. radi kao konzultant Svjetske zdravstvene organizacije u regionalnom centru za jugoistočnu Aziju u New Delhiju te u DPR Koreji sa zadaćom da organizira i održava nastavu u području kliničke imunologije. Godine 1984. profesor postaje predstojnik Internog odjela Opće bolnice „Sveti Duh“, a 1991. god. unapređuje Interni odjel u Kliniku za unutarnje bolesti, nastavnu bazu Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i vodi ju kao njezin prvi predstojnik do mirovine 1997. god. To je bio prvi korak u pretvorbi cijele ustanove u kliničku bolnicu. Prva dodiplomska nastava na Medicinskom fakultetu iz alergologije, u obliku elektivnog predmeta „Astma i alergija“, uvedena je 2003. god. s nastavnom bazom na „Svetom Duhu“. Nakon otvaranja engleskog studija organizira se i elektivni predmet „Asthma and Allergy“.

Znanstveno-nastavna karijera profesora Čvoriščeca rezultirala je mnogim važnim znanstvenim doprinosima: godine 1965.: tehnika quadrillage, pasivni transfer, lateks-histaminski test; godine 1969.: prvi hrvatski preparat depo-alergena ALU-ALERGEN (rad važan za razvoj hrvatske alergologije. Pokazani su rezultati liječenja depo-alergenom kućne prašine koji je već izrađen u Imunološkom zavodu u Zagrebu. Alergen je bio precipitiran na aluminijev sulfat, primjenjivao se supkutano, a zvao se ALU-ALERGEN. U to vrijeme alergeni grinja još nisu bili poznati); godine 1969.: revolucionarna studija, vrh svjetske znanosti: klinička evaluacija alergenske specifične imunoterapije bolesnika s alergijskom astmom (genijalni pothvat pri kojemu su bolesnici bili stratificirani u grupe prema veličini kožnog testa isto kao i kontrolna skupina. Procjenitelji učinka i oni koji su imunoterapiju aplicirali nisu znali o kojim se bolesnicima radi. Rezultati studije objavljeni su in extenso i na njemačkome, nakon što su prezentirani na sastanku Njemačkog alergološkog društva); godine 1972.: prvi su put testirani trave i korovi pojedinačno, Ambrosia i Artemisia. Tada je zapažena pojava korova ambrozije kod nas. Prvi su put izmjerene vrijednosti IgA u sekretu nosa i u serumu bolesnika s polinozom. Prvi put prikazano je određivanje specifičnog IgE-a ubrzo nakon njegova otkrića. Prikazana je i primjena terapije bakterijskom vakcinom kod infektivne astme. Također, prvi je put prikazano ispitivanje preosjetljivosti s peniciloil-polilizinom. Godine 1976. prim. Čvoriščec obranio je disertaciju pod naslovom „Vrijednosti nekih imunoloških i drugih pretraga u prepoznavanju i liječenju bolesti respiracijskog trakta“, nakon čega je imenovan znanstvenim savjetnikom i profesorom Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. God. 1980. prof. Branimir Čvoriščec i doc. Ivo Paleček objavili su u Biltenu Medicinske akademije Hrvatske prijedlog organizacije alergološke službe u Hrvatskoj; godine 1983. pokrenuta je standardizacija rada u hrvatskoj alergologiji (simpozij „Standardizacija dijagnostičkih postupaka pri izvođenju kožnih i drugih testova in vivo u alergologiji i kliničkoj imunologiji“, knjiga: Čvoriščec B, Dekaris D, Paleček I (ur.). Standardizacija dijagnostičkih postupaka u alergologiji i kliničkoj imunologiji. Zagreb: ZLH, SAKI, 1983.); godine 1986. izvedena je prva inhibicija RAST-a u Hrvatskoj; godine 1987. učinjena je i prva standardizacija alergena kvantitativnim kožnim testom i inhibicijom RAST-a; godine 1991. izrađen je nacionalni standard za alergen prašinske grinje.

Od 1969. god. do umirovljenja prof. Čvoriščec kontinuirano je provodio projekte odobrene od Ministarstva znanosti i tehnologije: godine 1966.: „Izučavanje alergijskih bolesti respiratornog sustava“; sudjeluje u međunarodnome znanstvenom projektu Evaluation of Medical Education for general practitioners (Ministarstva zdravstva SAD-a) i znanstvenom projektu „Alergijske bolesti i alergeni“; od 1972. do 2002. godine u projektima „Mehanizmi alergijske upale“ i „Utjecaj konvencionalne i peptidne imunoterapije na mehanizme upale“; godine 2005. u projektu „Prevalencije alergijskih bolesti u Hrvatskoj“.

Kao sveučilišni nastavnik prof. Čvoriščec mentorirao je 5 doktorata, 4 magisterija i 19 diplomskih i stručnh radova. Profesor je bio član Vijeća za poslijediplomsku nastavu i Koordinacijskog odbora Katedre za internu medicinu. Od 1980. do 1997. god. bio je nositelj kolegija na poslijediplomskim studijima iz alergologije i kliničke imunologije te pulmologije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Objavio je više od 150 publikacija te bio urednik 5 knjiga. Svakom radu koji je napisao dao je zaokružen i konačan oblik.

Pri komunikaciji s ljudima, uspostavljanju kontakata i opredijeljenosti za timski rad profesor Čvoriščec bio je egzemplaran. Njegovao je odnose s Imunološkim zavodom, Institutom „Ruđer Bošković“, Klinikom Golnik. Mnogobrojnim sastancima i ukupnim radom Hrvatskog društva za alergologiju i kliničku imunologiju tijekom razdoblja od osam godina profesor je dao nov, velik doprinos hrvatskoj alergologiji. Doprinos struci bilo je i osnivanje novoga stručnog društva HLZ-a, Hrvatskog društva za zdravstvenu ekologiju, 2000. godine. Bio je dugogodišnji član Europske akademije za alergologiju i kliničku imunologiju, Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, Hrvatskog imunološkog društva, Hrvatskoga pulmološkog društva, Odbora za alergologiju, kliničku imunologiju i biološke preparate HAZU-a te Njujorške akademije znanosti (New York Academy of Sciences).

Profesoru Čvoriščecu, čovjeku plemenite duše, koji je zazirao od grubosti svakidašnjice, njegovi su učenici zahvalili za sve što je učinio za hrvatsku alergologiju organizacijom „1. alergološkog simpozija Branimira Čvoriščeca“ u Zagrebu 20. travnja 2018. godine.


This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.

Posjeta: 150 *