hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0304

Zdravstvena vrijednost kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka i jogurta

Beata Paszczyk ; University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Chair of Commodity Science and Food Analysis, ul. Michała Oczapowskiego 2, 10-719 Olsztyn, Poland
Elżbieta Tońska ; University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Chair of Commodity Science and Food Analysis, ul. Michała Oczapowskiego 2, 10-719 Olsztyn, Poland
Joanna Łuczyńska ; University of Warmia and Mazury in Olsztyn, Chair of Commodity Science and Food Analysis, ul. Michała Oczapowskiego 2, 10-719 Olsztyn, Poland

Puni tekst: hrvatski, pdf (279 KB) str. 182-192 preuzimanja: 246* citiraj
APA 6th Edition
Paszczyk, B., Tońska, E. i Łuczyńska, J. (2019). Zdravstvena vrijednost kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka i jogurta. Mljekarstvo, 69 (3), 182-192. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0304
MLA 8th Edition
Paszczyk, Beata, et al. "Zdravstvena vrijednost kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka i jogurta." Mljekarstvo, vol. 69, br. 3, 2019, str. 182-192. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0304. Citirano 24.01.2021.
Chicago 17th Edition
Paszczyk, Beata, Elżbieta Tońska i Joanna Łuczyńska. "Zdravstvena vrijednost kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka i jogurta." Mljekarstvo 69, br. 3 (2019): 182-192. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0304
Harvard
Paszczyk, B., Tońska, E., i Łuczyńska, J. (2019). 'Zdravstvena vrijednost kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka i jogurta', Mljekarstvo, 69(3), str. 182-192. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0304
Vancouver
Paszczyk B, Tońska E, Łuczyńska J. Zdravstvena vrijednost kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka i jogurta. Mljekarstvo [Internet]. 2019 [pristupljeno 24.01.2021.];69(3):182-192. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0304
IEEE
B. Paszczyk, E. Tońska i J. Łuczyńska, "Zdravstvena vrijednost kravljeg, ovčjeg i kozjeg mlijeka i jogurta", Mljekarstvo, vol.69, br. 3, str. 182-192, 2019. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0304
Puni tekst: engleski, pdf (279 KB) str. 182-192 preuzimanja: 336* citiraj
APA 6th Edition
Paszczyk, B., Tońska, E. i Łuczyńska, J. (2019). Health-promoting value of cow, sheep and goat milk and yogurts. Mljekarstvo, 69 (3), 182-192. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0304
MLA 8th Edition
Paszczyk, Beata, et al. "Health-promoting value of cow, sheep and goat milk and yogurts." Mljekarstvo, vol. 69, br. 3, 2019, str. 182-192. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0304. Citirano 24.01.2021.
Chicago 17th Edition
Paszczyk, Beata, Elżbieta Tońska i Joanna Łuczyńska. "Health-promoting value of cow, sheep and goat milk and yogurts." Mljekarstvo 69, br. 3 (2019): 182-192. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0304
Harvard
Paszczyk, B., Tońska, E., i Łuczyńska, J. (2019). 'Health-promoting value of cow, sheep and goat milk and yogurts', Mljekarstvo, 69(3), str. 182-192. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0304
Vancouver
Paszczyk B, Tońska E, Łuczyńska J. Health-promoting value of cow, sheep and goat milk and yogurts. Mljekarstvo [Internet]. 2019 [pristupljeno 24.01.2021.];69(3):182-192. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0304
IEEE
B. Paszczyk, E. Tońska i J. Łuczyńska, "Health-promoting value of cow, sheep and goat milk and yogurts", Mljekarstvo, vol.69, br. 3, str. 182-192, 2019. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0304

Sažetak
Svrha ovog rada bila je odrediti sastav masnih kiselina te lipida s povoljnim zdravstvenim učincima kao i odabranih mikro- i makroelemenata u kravljem, ovčjem i kozjem mlijeku i jogurtu. Sastav masnih kiselina određivan je GC-FID metodom pomoću 100-m kapilarne kolone s CP Sil 88 fazom. Makroelementi (željezo, cink, bakar i mangan) i mikroelementi (magnezij i kalcij) određivani su primjenom plamene atomske apsorpcijske spektrometrije, dok su natrij i kalij određivani emisijskom metodom. Udio fosfora određen je kolorimetrijskom metodom. Ovo istraživanje pokazalo je da ovčje, kravlje i kozje mlijeko te jogurti sadrže različite količine masnih kiselina, mikro- i makroelemenata. Ovčje mlijeko i jogurt su se pokazali boljim izvorom višestruko nezasićenih masnih kiselina (PUFA) (4,41 odnosno 4,35 % ukupnih masnih kiselina) i n-3 masnih kiselina (1,05 % ukupnih masnih kiselina). U usporedbi s ostalim uzorcima mlijeka i jogurta, ovi uzorci također su imali manji omjer n6/n3 masnih kiselina (1,93, odnosno 1,92) kao i najniži indeks trombogenosti (TI). S druge strane kozje mlijeko i jogurt sadržavali su najviše koncentracije kratkolančanih masnih kiselina (SCFA), (18,07 odnosno 18,17 % ukupnih masnih kiselina), najniže koncentracije zasićenih masnih kiselina (SFA), (54,62 odnosno 54,93 %, ukupnih masnih kiselina) i najniži indeks aterogenosti (AI) (2,79 odnosno 2,84). Koncentracije svih određivanih mikro- i makroelemenata bile su značajno (P<0,05) više u jogurtu nego u mlijeku. Kozji jogurt sadržavao je više koncentracije bakra, željeza i kalija u odnosu na ovčji i kravlji jogurt. S druge strane, ovčji jogurt je sadržavao više cinka, magnezija, kalcija i fosfora u odnosu na ostale vrste analiziranih jogurta.

Ključne riječi
mlijeko; jogurt; zdravstvena vrijednost; masne kiseline; mineralne tvari

Hrčak ID: 221478

URI
https://hrcak.srce.hr/221478

[engleski]

Posjeta: 992 *