hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.2.2314

Utjecaj bakterijskih inokulanta na kemijski sastav i fermentaciju silaže lucerne

Darko Uher ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops, Forage and Grassland
Miljenko Konjačić ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Animal Science and Technology
Dario Jareš ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops, Forage and Grassland
Dubravko Maćešić ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Field Crops, Forage and Grassland

Puni tekst: engleski, pdf (680 KB) str. 657-664 preuzimanja: 280* citiraj
APA 6th Edition
Uher, D., Konjačić, M., Jareš, D. i Maćešić, D. (2019). The effect of bacterial inoculant on chemical composition and fermentation of alfalfa silage. Journal of Central European Agriculture, 20 (2), 657-664. https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.2.2314
MLA 8th Edition
Uher, Darko, et al. "The effect of bacterial inoculant on chemical composition and fermentation of alfalfa silage." Journal of Central European Agriculture, vol. 20, br. 2, 2019, str. 657-664. https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.2.2314. Citirano 23.10.2021.
Chicago 17th Edition
Uher, Darko, Miljenko Konjačić, Dario Jareš i Dubravko Maćešić. "The effect of bacterial inoculant on chemical composition and fermentation of alfalfa silage." Journal of Central European Agriculture 20, br. 2 (2019): 657-664. https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.2.2314
Harvard
Uher, D., et al. (2019). 'The effect of bacterial inoculant on chemical composition and fermentation of alfalfa silage', Journal of Central European Agriculture, 20(2), str. 657-664. https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.2.2314
Vancouver
Uher D, Konjačić M, Jareš D, Maćešić D. The effect of bacterial inoculant on chemical composition and fermentation of alfalfa silage. Journal of Central European Agriculture [Internet]. 2019 [pristupljeno 23.10.2021.];20(2):657-664. https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.2.2314
IEEE
D. Uher, M. Konjačić, D. Jareš i D. Maćešić, "The effect of bacterial inoculant on chemical composition and fermentation of alfalfa silage", Journal of Central European Agriculture, vol.20, br. 2, str. 657-664, 2019. [Online]. https://doi.org/10.5513/JCEA01/20.2.2314

Sažetak
alfalfa; chemical composition; fermentation parameters; inoculants; silage

Ključne riječi
Proizvodnja silaže lucerne u stočarstvu predstavlja važno pitanje kako bi se održala kvaliteta silaže i postigla maksimalna profitabilna proizvodnja mlijeka i mesa. Cilj ovog istraživanja bio je da se procijeni učinak komercijalnih bakterijskih inokulanta na kemijski sastav i fermentaciju silaže lucerne; u poljskim uvjetima na farmi mliječnih krava; tijekom 2017. godine. Silažna masa je podeljena na pet jednakih dijelova (kontrola - silaža bez inokulanta) i silaža tretiranih bakterijskim inokulantima (PIO 1 - Pioneer 11H50; PIO2 - Pioneer 11AFT; SIL - Silko i BON - Bonsilage alfa) i silirana u plastične vrečice. Silaža je analizirana 90 dana nakon siliranja. Sadržaj suhe tvari i sirovih proteina je veći; a sadržaj mliječne i octene kiseline je značajno veći u silaži tretiranoj bakterijskim inokulantom PIO1; PIO2; SIL i BON u odnosu na kontrolu. Suprotno; silaža lucerne tretirana sa bakterijskim inokulantom PIO1; PIO2; SIL i BON imala je niže vrijednosti za neutralna deterdžent vlakna; kisela deterdžent vlakna i pH; a značajno niže vrijednosti za maslačnu kiselinu; alkohole i udio amonijskog dušika u ukupnom dušiku u odnosu na kontrolu. Rezultati su pokazali da bakterijski inokulanti PIO1; PIO2; SIL i BON povećavaju kvalitetu silaže u odnosu na kontrolu.

Hrčak ID: 221572

URI
https://hrcak.srce.hr/221572

[engleski]

Posjeta: 512 *