hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.42.4.9

Studija kvalitete plodova više vrsta jagodastog voća tijekom skladištenja

Maja Repajić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ksenija Markov ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Jadranka Frece ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Predrag Vujević ; Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Zagreb, Hrvatska
Duška Ćurić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Branka Levaj ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (4 MB) str. 68-81 preuzimanja: 150* citiraj
APA 6th Edition
Repajić, M., Markov, K., Frece, J., Vujević, P., Ćurić, D. i Levaj, B. (2019). Studija kvalitete plodova više vrsta jagodastog voća tijekom skladištenja. Glasnik Zaštite Bilja, 42 (4), 68-81. https://doi.org/10.31727/gzb.42.4.9
MLA 8th Edition
Repajić, Maja, et al. "Studija kvalitete plodova više vrsta jagodastog voća tijekom skladištenja." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 42, br. 4, 2019, str. 68-81. https://doi.org/10.31727/gzb.42.4.9. Citirano 05.07.2020.
Chicago 17th Edition
Repajić, Maja, Ksenija Markov, Jadranka Frece, Predrag Vujević, Duška Ćurić i Branka Levaj. "Studija kvalitete plodova više vrsta jagodastog voća tijekom skladištenja." Glasnik Zaštite Bilja 42, br. 4 (2019): 68-81. https://doi.org/10.31727/gzb.42.4.9
Harvard
Repajić, M., et al. (2019). 'Studija kvalitete plodova više vrsta jagodastog voća tijekom skladištenja', Glasnik Zaštite Bilja, 42(4), str. 68-81. https://doi.org/10.31727/gzb.42.4.9
Vancouver
Repajić M, Markov K, Frece J, Vujević P, Ćurić D, Levaj B. Studija kvalitete plodova više vrsta jagodastog voća tijekom skladištenja. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2019 [pristupljeno 05.07.2020.];42(4):68-81. https://doi.org/10.31727/gzb.42.4.9
IEEE
M. Repajić, K. Markov, J. Frece, P. Vujević, D. Ćurić i B. Levaj, "Studija kvalitete plodova više vrsta jagodastog voća tijekom skladištenja", Glasnik Zaštite Bilja, vol.42, br. 4, str. 68-81, 2019. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.42.4.9

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je ispitati fizikalno-kemijska i senzorska svojstva plodova više sorti kupina, jagoda, malina i borovnica uzgojenih u neposrednoj okolici Zagreba tijekom 7 dana skladištenja pri 4 °C u svrhu boljeg poznavanja svojstava sorti uzgojenih u Hrvatskoj. Shodno tome, 1., 4. i 7. dan skladištenja provedeno je određivanje topljive suhe tvari, pH vrijednosti, ukupne kiselosti, parametara boje (CIELab), tvrdoće pomoću teksturometra i senzorski je ocijenjena opća prihvatljivost, a mikrobiološka analiza provedena je samo 1. dan. Temeljem dobivenih rezultata pokazalo se da su se od svih ispitivanih vrsta voća borovnice pokazale najstabilnijima tijekom skladištenja te su senzorski dobro ocijenjene i to posebno sorta 'Duke' iz ekološkog uzgoja. Za druge sorte i općenito druge vrste, pozitivan utjecaj ekološkog uzgoja nije uočen. Među ispitivanim sortama kupina sorta 'Thornfree' se pokazala najstabilnijom, a sorta 'Tulameen' je bila najstabilnija i najbolje senzorski ocijenjena sorta malina. Jagode nisu pokazale zadovoljavajuću stabilnost tijekom 7 dana skladištenja, pri čemu se sorta 'Joly' pokazala najboljom do 4. dana skladištenja. Općenito, uspoređujući sorte koje su se u pojedinim vrstama istaknule kao najbolje primjećuje se da su imale visok udio topljive suhe tvari i nižu ukupnu kiselost te da se za jagodu i malinu preferirala svjetlija boja i srednja tvrdoća plodova, a za kupinu i borovnicu tamnija boja te tvrđi plodovi. Rezultati mikrobiološke analize upućuju na potrebu za primjenom strožih higijenskih mjera tijekom berbe i rukovanja voćem.

Ključne riječi
borovnice; jagode; kupine; maline; fizikalno-kemijska i senzorska svojstva

Hrčak ID: 223815

URI
https://hrcak.srce.hr/223815

[engleski]

Posjeta: 285 *