hrcak mascot   Srce   HID

Recenzija, Prikaz slučaja
https://doi.org/10.26800

Ortopedska propedeutika

Domagoj Delimar ; KBC Zagreb, Klinika za ortopediju, Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (189 KB) str. 37-37 preuzimanja: 138* citiraj
APA 6th Edition
Delimar, D. (2020). Ortopedska propedeutika. Liječnički vjesnik, 142 (1-2), 37-37. https://doi.org/10.26800
MLA 8th Edition
Delimar, Domagoj. "Ortopedska propedeutika." Liječnički vjesnik, vol. 142, br. 1-2, 2020, str. 37-37. https://doi.org/10.26800. Citirano 28.01.2021.
Chicago 17th Edition
Delimar, Domagoj. "Ortopedska propedeutika." Liječnički vjesnik 142, br. 1-2 (2020): 37-37. https://doi.org/10.26800
Harvard
Delimar, D. (2020). 'Ortopedska propedeutika', Liječnički vjesnik, 142(1-2), str. 37-37. https://doi.org/10.26800
Vancouver
Delimar D. Ortopedska propedeutika. Liječnički vjesnik [Internet]. 2020 [pristupljeno 28.01.2021.];142(1-2):37-37. https://doi.org/10.26800
IEEE
D. Delimar, "Ortopedska propedeutika", Liječnički vjesnik, vol.142, br. 1-2, str. 37-37, 2020. [Online]. https://doi.org/10.26800

Rad u XML formatu

Hrčak ID: 236627

URI
https://hrcak.srce.hr/236627

▼ Article Information


Krajem 2019. godine pojavila se najnovija knjiga autorâ doc. dr. sc. Damira Matokovića, akademika Marka Pećine i prof. dr. sc. Miroslava Hašpla. „Ortopedska propedeutika“ dugo je očekivani udžbenik iz ortopedije u hrvatskoj medicini. Udžbenik proistječe iz dugogodišnjega kliničkog iskustva autorâ u radu s bolesnicima i iz njihova dugogodišnjeg sudjelovanja u svim oblicima nastave iz područja ortopedije i traumatologije lokomotornoga sustava.

Klinički je pregled pola dijagnoze (katkad i potpuna dijagnoza), a bez točne dijagnoze nema ni uspješnog liječenja. Nažalost, u današnjoj, tehnološki visokorazvijenoj medicini klinički je pregled već gotovo zaboravljena vještina za koju treba primjereno teorijsko znanje, ali i višegodišnje praktično iskustvo. Znatan dio kliničkog pregleda čine klinički testovi, tj. postupci kojima ispitujemo funkcionalno (normalno) ili patološko (poremećeno) stanje pojedinih zglobova ili određenih cjelina lokomotornoga sustava.

Knjiga je nazvana „Ortopedska propedeutika“ jer riječ propedeutika znači prethodna pouka, prvi nauk, pripravno obučavanje, prednaobrazba, uvod u neki nauk, a u knjizi opisani klinički testovi služe upravo svladavanju vještine pregleda i postavljanja točne dijagnoze u ortopediji. U knjizi su opisani brojni klinički testovi, a tekstualni dio ilustriran je brojnim fotografijama i crtežima. Preciznost, sistematičnost te logički slijed i postupnost izlaganja čine djelo lako čitljivim i posve razumljivim. Lijepim, zanimljivim i dobro odabranim slikama i crtežima autori su učinili knjigu atraktivnom i cjelovitom. Napisani udžbenik sadržava 9 poglavlja, 763 fotografije i 293 crteža (ukupno 1056 ilustracija), koji prikazuju izvođenje kliničkih testova te 258 literaturnih navoda. Na kraju knjige čitatelj se može jednostavno i točno koristiti kazalom pojmova i literaturom.

U uvodnom dijelu knjige opisana su opća načela kliničkog pregleda lokomotornoga sustava, a u specijalnom dijelu sustavno su opisani i ilustrirani najčešće primjenjivani klinički testovi u ortopediji, i to na temelju spoznaja iz svjetske medicinske literature i iskustva autorâ ove knjige. Štivo je pisano jednostavnim, suvremenim načinom koji omogućava lako razumijevanje i pamćenje informacija.

„Ortopedska propedeutika“ opsegom je prikladno djelo za stjecanje sveukupnih spoznaja o kliničkom pregledu lokomotornog aparata i to je knjiga koju bi s razlogom trebao u svojoj biblioteci imati svatko tko se bavi liječenjem bolesti i ozljeda lokomotornog aparata. Knjiga je namijenjena širem krugu čitatelja i stručnjaka, primarno liječnicima kao što su: ortopedi, traumatolozi, radiolozi, pedijatri, fizijatri, neurokirurzi i liječnicima obiteljske medicine, ali i studentima pete godine medicine kao nadopuna dijela gradiva predviđenog planom i programom kolegija Ortopedija na sveučilišnom integriranom preddiplomskom i diplomskom studiju medicine. Isto tako bit će korisno štivo za široki spektar drugih stručnjaka kao što su fizioterapeuti, radni terapeuti, kineziolozi, medicinske sestre i tehničari.

Knjiga je rezultat znanja i iskustva stručnjaka koji su se prihvatili ovoga zahtjevnog zadatka kojim su sveobuhvatno prikazali izvođenje brojnih kliničkih testova u ortopediji i iznjedrili vrijedno edukacijsko-znanstveno štivo. Jednostavnost, razumljivost i klinička primjenjivost glavne su odlike ovog djela. Ono je izvorno i u našoj literaturi nema sličnoga. Ova knjiga može ravnopravno konkurirati stranim izdanjima i nakon dugo vremena domaći čitatelji sa zahvalnošću su dočekali kvalitetan, moderan udžbenik hrvatskih autora na hrvatskom jeziku.

prof. dr. sc. Domagoj Delimar


This display is generated from NISO JATS XML with jats-html.xsl. The XSLT engine is libxslt.

[engleski]

Posjeta: 221 *