hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.33128/s.73.1-2.3

KOMINA MASLINE U HRANIDBI TOVNIH KUNIĆA: HISTOPATOLOŠKE PROMJENE

Vlatko Rupić   ORCID icon orcid.org/0000-0003-0767-4916 ; Faculty of Agriculture, Department of Animal Science, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Svjetlana Luterotti ; Faculty of Pharmacy and Biochemistry, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Mato Čačić ; Ministry of agriculture of Republic of Croatia, Zagreb, Croatia
Vlatka Romanović ; Secondary school, Dugo Selo, Croatia
Ivana Čačić ; Faculty of Agriculture, Department of Animal Science, University of Zagreb, Zagreb, Croatia

Puni tekst: engleski, pdf (790 KB) str. 21-34 preuzimanja: 96* citiraj
APA 6th Edition
Rupić, V., Luterotti, S., Čačić, M., Romanović, V. i Čačić, I. (2019). OLIVE CAKE IN THE FEEDING OF FATTENING RABBITS: HISTOPATHOLOGICAL CHANGES. Stočarstvo, 73 (1-2), 21-34. https://doi.org/10.33128/s.73.1-2.3
MLA 8th Edition
Rupić, Vlatko, et al. "OLIVE CAKE IN THE FEEDING OF FATTENING RABBITS: HISTOPATHOLOGICAL CHANGES." Stočarstvo, vol. 73, br. 1-2, 2019, str. 21-34. https://doi.org/10.33128/s.73.1-2.3. Citirano 23.04.2021.
Chicago 17th Edition
Rupić, Vlatko, Svjetlana Luterotti, Mato Čačić, Vlatka Romanović i Ivana Čačić. "OLIVE CAKE IN THE FEEDING OF FATTENING RABBITS: HISTOPATHOLOGICAL CHANGES." Stočarstvo 73, br. 1-2 (2019): 21-34. https://doi.org/10.33128/s.73.1-2.3
Harvard
Rupić, V., et al. (2019). 'OLIVE CAKE IN THE FEEDING OF FATTENING RABBITS: HISTOPATHOLOGICAL CHANGES', Stočarstvo, 73(1-2), str. 21-34. https://doi.org/10.33128/s.73.1-2.3
Vancouver
Rupić V, Luterotti S, Čačić M, Romanović V, Čačić I. OLIVE CAKE IN THE FEEDING OF FATTENING RABBITS: HISTOPATHOLOGICAL CHANGES. Stočarstvo [Internet]. 2019 [pristupljeno 23.04.2021.];73(1-2):21-34. https://doi.org/10.33128/s.73.1-2.3
IEEE
V. Rupić, S. Luterotti, M. Čačić, V. Romanović i I. Čačić, "OLIVE CAKE IN THE FEEDING OF FATTENING RABBITS: HISTOPATHOLOGICAL CHANGES", Stočarstvo, vol.73, br. 1-2, str. 21-34, 2019. [Online]. https://doi.org/10.33128/s.73.1-2.3

Sažetak
U radu je prikazan nutritivni utjecaj različitih količina (10% i 20%) osušenih komina maslina na tjelesnu masu, konverziju hrane i histopatološke promjene tkiva konvencionalno uzgojenih kunića Hyla hibrida u tovu. U pokusnom tovu od 56 dana bilo je ukupno 60 kunića koji su bili podijeljeni u tri skupine, kontrolnu i dvije pokusne s po 20 kunića u svakoj skupini (10 muških i 10 ženskih). Kunići kontrolne (C) skupine u obroku nisu dobivali kominu, dok su tijekom cijelog pokusa kunići prve pokusne skupine dobivali 10%, a kunići druge skupine 20% osušenih komina maslina. Nisu utvrđene statistički značajne razlike u tjelesnim masama između skupina kunića u tovu. U obje pokusne skupine utvrđena je bolja konverzija hrane u odnosu na kontrolnu skupinu. Histopatološkom pretragom 28 kunića utvrđene su histopatološke promjene u mozgu, srcu i bubrezima kunića kao posljedica patološkog djelovanja mikrosporidije Encephalitozoon cuniculi. U kunića obiju pokusnih skupina utvrđena je depozicija masti u srcu, jetri, limfnim čvorovima, štitnoj žlijezdi, nadbubrežnoj žlijezdi i gušterači iz razloga što su u hrani dobivali veću količinu maslinova ulja. Statistički značajno povećanje masti nađeno je samo u jetri, odnosno hepatocitima, ali ne i u drugim organima i žlijezdama. Histopatološkom pretragom utvrđeno je i patološko djelovanje gljivice Cyniclomyces guttulatus u probavnom sustavu svih skupina kunića koje su uzrokovale enteritis u cijelom probavnom sustavu, od želuca do debelog crijeva, čime je bila poremećena resorpcija hranjivih tvari, vitamina, minerala, itd.

Ključne riječi
kunići; hranidba; komina maslina; histopatološke promjene

Hrčak ID: 237324

URI
https://hrcak.srce.hr/237324

[engleski]

Posjeta: 256 *