hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.46419/vs.51.6.4

Molekularna identifikacija kvasaca iz svježeg mlijeka i tradicionalno proizvedenog svježeg sira

Manuela Zadravec   ORCID icon orcid.org/0000-0003-4382-4424 ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Vesna Jaki Tkalec ; Veterinarski zavod Križevci, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Sanja Furmeg ; Veterinarski zavod Križevci, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Maja Kiš ; Veterinarski zavod Križevci, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Mario Mitak   ORCID icon orcid.org/0000-0002-3870-2740 ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Tomislav Mikuš   ORCID icon orcid.org/0000-0003-1388-2404 ; Veterinarski fakultet, Sveučilišta u Zagebu, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (811 KB) str. 605-610 preuzimanja: 140* citiraj
APA 6th Edition
Zadravec, M., Jaki Tkalec, V., Furmeg, S., Kiš, M., Mitak, M. i Mikuš, T. (2020). Molekularna identifikacija kvasaca iz svježeg mlijeka i tradicionalno proizvedenog svježeg sira. Veterinarska stanica, 51 (6), 605-610. https://doi.org/10.46419/vs.51.6.4
MLA 8th Edition
Zadravec, Manuela, et al. "Molekularna identifikacija kvasaca iz svježeg mlijeka i tradicionalno proizvedenog svježeg sira." Veterinarska stanica, vol. 51, br. 6, 2020, str. 605-610. https://doi.org/10.46419/vs.51.6.4. Citirano 24.02.2021.
Chicago 17th Edition
Zadravec, Manuela, Vesna Jaki Tkalec, Sanja Furmeg, Maja Kiš, Mario Mitak i Tomislav Mikuš. "Molekularna identifikacija kvasaca iz svježeg mlijeka i tradicionalno proizvedenog svježeg sira." Veterinarska stanica 51, br. 6 (2020): 605-610. https://doi.org/10.46419/vs.51.6.4
Harvard
Zadravec, M., et al. (2020). 'Molekularna identifikacija kvasaca iz svježeg mlijeka i tradicionalno proizvedenog svježeg sira', Veterinarska stanica, 51(6), str. 605-610. https://doi.org/10.46419/vs.51.6.4
Vancouver
Zadravec M, Jaki Tkalec V, Furmeg S, Kiš M, Mitak M, Mikuš T. Molekularna identifikacija kvasaca iz svježeg mlijeka i tradicionalno proizvedenog svježeg sira. Veterinarska stanica [Internet]. 2020 [pristupljeno 24.02.2021.];51(6):605-610. https://doi.org/10.46419/vs.51.6.4
IEEE
M. Zadravec, V. Jaki Tkalec, S. Furmeg, M. Kiš, M. Mitak i T. Mikuš, "Molekularna identifikacija kvasaca iz svježeg mlijeka i tradicionalno proizvedenog svježeg sira", Veterinarska stanica, vol.51, br. 6, str. 605-610, 2020. [Online]. https://doi.org/10.46419/vs.51.6.4

Sažetak
Kvasci su česti zagađivači mliječnih proizvoda, međutim, koriste se i kao starter kulture za poboljšavanje svojstava finalnog proizvoda. Njihova prisutnost u povećanom broju može prouzročiti nepoželjne promjene mliječnih proizvoda, kao što su neugodan miris, okus i izgled. Klasična identifikacija kvasaca na temelju morfoloških i biokemijskih svojstava spora je i nepouzdana. Cilj rada bio je identificirati kvasce iz 30 uzoraka mlijeka i svježeg sira te ustvrditi pripadaju li izolirani kvasci u poželjne ili nepoželjne vrste, odnosno predstavljaju li potencijalni rizik po zdravlje ljudi. Izolirani kvasci identificirani su sekvenciranjem D1/D2 regije gena 28 S rRNK. Dobivenim sekvencama ustvrđeno je da izolirani kvasci pripadaju vrstama: Kluyveromyces marxianus, Candida tropicalis, Trichosporon coremiiforme, Rhodotorula mucilaginosa, Trichosporon ovoides, Pichia kudriavzevii, Issatchenkia orientalis, koje se smatraju kvascima zagađenja te Debaryomyces hansenii vrsti koja se može koristiti i kao starter kultura. S obzirom da kvasci nisu termorezistentni mikroorganizmi, trebali bi biti uklonjeni tijekom pasterizacije, no u tradicionalnom načinu proizvodnje sira mlijeko se termički ne obrađuje, stoga je povećan rizik od pojavnosti kvasaca u finalnom proizvodu. Izolirane se vrste vrlo često nalaze i u okolišu i/ili na ljudima, odnosno životinjama. Stoga se nameće zaključak kako se glavnina kontaminacije kvascima događa kao posljedica neadekvatne
higijenske prakse.

Ključne riječi
svježe mlijeko; svježi sir; kvasci; molekularna identifikacija

Hrčak ID: 238438

URI
https://hrcak.srce.hr/238438

[engleski]

Posjeta: 282 *