hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad
https://doi.org/10.5513/JCEA01/21.4.3058

Koncentracija uree u kozjem mlijeku: važnost određivanja i čimbenici varijabilnost

Darija Bendelja Ljoljić ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, Zagreb, Croatia
Iva Dolenčić Špehar ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, Zagreb, Croatia
Zvonimir Prpić ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Animal Science ad Technology, Svetošimunska 25, Zagreb, Croatia
Ivan Vnučec ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Animal Science ad Technology, Svetošimunska 25, Zagreb, Croatia
Dubravka Samaržija ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Department of Dairy Science, Svetošimunska 25, Zagreb, Croatia

Puni tekst: engleski, pdf (833 KB) str. 707-721 preuzimanja: 122* citiraj
APA 6th Edition
Bendelja Ljoljić, D., Dolenčić Špehar, I., Prpić, Z., Vnučec, I. i Samaržija, D. (2020). Urea concentration in goat milk: importance of determination and factors of variability. Journal of Central European Agriculture, 21 (4), 707-721. https://doi.org/10.5513/JCEA01/21.4.3058
MLA 8th Edition
Bendelja Ljoljić, Darija, et al. "Urea concentration in goat milk: importance of determination and factors of variability." Journal of Central European Agriculture, vol. 21, br. 4, 2020, str. 707-721. https://doi.org/10.5513/JCEA01/21.4.3058. Citirano 16.10.2021.
Chicago 17th Edition
Bendelja Ljoljić, Darija, Iva Dolenčić Špehar, Zvonimir Prpić, Ivan Vnučec i Dubravka Samaržija. "Urea concentration in goat milk: importance of determination and factors of variability." Journal of Central European Agriculture 21, br. 4 (2020): 707-721. https://doi.org/10.5513/JCEA01/21.4.3058
Harvard
Bendelja Ljoljić, D., et al. (2020). 'Urea concentration in goat milk: importance of determination and factors of variability', Journal of Central European Agriculture, 21(4), str. 707-721. https://doi.org/10.5513/JCEA01/21.4.3058
Vancouver
Bendelja Ljoljić D, Dolenčić Špehar I, Prpić Z, Vnučec I, Samaržija D. Urea concentration in goat milk: importance of determination and factors of variability. Journal of Central European Agriculture [Internet]. 2020 [pristupljeno 16.10.2021.];21(4):707-721. https://doi.org/10.5513/JCEA01/21.4.3058
IEEE
D. Bendelja Ljoljić, I. Dolenčić Špehar, Z. Prpić, I. Vnučec i D. Samaržija, "Urea concentration in goat milk: importance of determination and factors of variability", Journal of Central European Agriculture, vol.21, br. 4, str. 707-721, 2020. [Online]. https://doi.org/10.5513/JCEA01/21.4.3058

Sažetak
Optimalna koncentracija ureje u kravljem mlijeku je poznata i često se koristi za procjenu izbalansiranosti obroka energijom i proteinima, dok u kozjem (i ovčjem) mlijeku još uvijek nije definirana. Glavne odrednice stvaranja ureje u mlijeku jesu količina sirovih proteina u obroku i omjer proteinskog i energetskog dijela obroka. Hranidba koza s prekomjernom količinom sirovih proteina i energetski neuravnotežena hranidba uzrokuje višak dušičnih tvari u buragu, uz oslobađanje amonijaka i porast koncentracije ureje u krvi i mlijeku, što može nepovoljno utjecati na proizvodnju, koagulacijske osobine mlijeka, zagađenje okoliša i reproduktivne odlike koza. Međutim, osim hranidbe, postoje i drugi čimbenici koncentracije ureje u mlijeku: pasmina, stadij i redoslijed laktacije, vrijeme mužnje, sezona, tjelesna masa, veličina legla, proizvodnja i kemijski sastav mlijeka. Brojne studije provedene na kravljem mlijeku uključivale su utjecaj navedenih izvora varijabilnosti, dok je za kozje mlijeko dostupno svega nekoliko studija, vjerojatno zbog njegove manje ekonomske važnosti, sezonske poliestričnosti i različitog načina uzgoja i držanja koza. Cilj ovog rada je komparativno i kritički objediniti dosadašnje rezultate istraživanja o važnosti određivanja koncentracije ureje kao i pojedinim izvorima varijabilnosti koncentracije ureje u kozjem mlijeku.

Ključne riječi
kozje mlijeko; urea u mlijeku; hranidba; stadij i redoslijed laktacije; proizvodnja mlijeka

Hrčak ID: 248348

URI
https://hrcak.srce.hr/248348

[engleski]

Posjeta: 242 *