APA 6th Edition Karavidović, T. (2020). Bog iron ore – experimental testing of the impact of ore roasting on the smelting process and the end product. Annales Instituti Archaeologici, XVI (1), 152-152. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/248448
MLA 8th Edition Karavidović, Tena. "Bog iron ore – experimental testing of the impact of ore roasting on the smelting process and the end product." Annales Instituti Archaeologici, vol. XVI, br. 1, 2020, str. 152-152. https://hrcak.srce.hr/248448. Citirano 02.03.2021.
Chicago 17th Edition Karavidović, Tena. "Bog iron ore – experimental testing of the impact of ore roasting on the smelting process and the end product." Annales Instituti Archaeologici XVI, br. 1 (2020): 152-152. https://hrcak.srce.hr/248448
Harvard Karavidović, T. (2020). 'Bog iron ore – experimental testing of the impact of ore roasting on the smelting process and the end product', Annales Instituti Archaeologici, XVI(1), str. 152-152. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/248448 (Datum pristupa: 02.03.2021.)
Vancouver Karavidović T. Bog iron ore – experimental testing of the impact of ore roasting on the smelting process and the end product. Annales Instituti Archaeologici [Internet]. 2020 [pristupljeno 02.03.2021.];XVI(1):152-152. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/248448
IEEE T. Karavidović, "Bog iron ore – experimental testing of the impact of ore roasting on the smelting process and the end product", Annales Instituti Archaeologici, vol.XVI, br. 1, str. 152-152, 2020. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/248448. [Citirano: 02.03.2021.]
Sažetak Dosadašnja istraživanja lokaliteta s prostora Podravine na kojima su se odvijale aktivnosti vezane uz proizvodnju željeza (Hlebine – Velike Hlebine i Dedanovice, Virje – Sušine i Volarski breg) ukazala su da je močvarna željezna ruda lokalnoga podrijetla bila temeljna sirovina za proizvodnju željeza tijekom kasne antike i ranoga srednjeg vijeka. Na osnovi mineraloških analiza uzoraka rude (XRD) pretpostavljene su razlike u načinu priprema ruda za taljenje koje su vidljive između lokaliteta različite vremenske i prostorne pripadnosti. Eksperiment prikazan u ovome radu je osmišljen kako bi se testirala jedna varijanta idejne rekonstrukcije talioničkih peći te različit način pripreme rude u svrhu usporedbe utjecaja ove varijable na postupak taljenja i krajnji proizvod. Talionička peć rekonstruirana je na osnovi podataka s arheoloških istraživanja i obrade nalaza, a pripada tipu samostojećih peći s vratima, kod kojih se u tijeku postupka ispuštala zgura. Izvedena su dva ekperimentalna taljenja u rekonstriranoj peći, koristeći rudu sa i bez pirometalurške pripreme, prženja.
Projekti
HRZZ
/ IP / IP-06-2016-5047 / TransFER
- Proizvodnja željeza uz rijeku Dravu u antici i srednjem vijeku: stvaranje i transfer znanja, tehnologija i roba