Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

EVALUACIJA CRNE SLAVONSKE SVINJE U ODNOSU NA SUSTAV DRŽANJA I KRIŽANJE

Đuro Senčić ; Poljoprivredni fakultet, Zavod za stočarstvo, Osijek, Hrvatska
Danijela Butko ; Trg Sv. Trojstva 3, Osijek, Hrvatska
Zvonko Antunović ; Poljoprivredni fakultet, Zavod za stočarstvo, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 267 Kb

str. 69-73

preuzimanja: 373

citiraj


Sažetak

Crna slavonska svinja je niskoproizvodna i, s obzirom na brojnost (46 nerasta i 604 krmača, HSC, 2006.), ugrožena pasmina svinja. U cilju opstanka ove pasmine potrebno je utvrditi njenu gospodarsku vrijednost s obzirom na sustav držanja i križanje s drugim pasminama. U ovom radu ukazuje se na klaoničku vrijednost crne slavonske svinje i njenih križanaca sa švedskim landrasom pri zatvorenom i otvorenom sustavu držanja. Mesnatost polovica svinja crne slavonske pasmine i njezinih križanaca sa švedskim landrasom iz otvorenog sustava držanja bila je veća (41,00% i 44,59%) u odnosu na mesnatost polovica (38,50% i 42,95%) svinja navedenih genotipova iz zatvorenog sustava držanja. Konformacija svinjskih polovica iz otvorenog sustava bila je bolja kod oba genotipa, a sadržaj intramuskularne masti veći. Križanje crne slavonske svinje sa švedskim landrasom povoljno je djelovalo na mesnatost svinjskih polovica u križanaca i na kvalitetu mesa. Meso križanaca nije se značajno razlikovalo (p>0,05) od mesa crne slavonske svinje u pogledu pH vrijednosti i sposobnosti vezanja vode, ali je statistički značajno (p<0,05) imalo više sirovih proteina, a manje sirovih masti i u otvorenom i u zatvorenom sustavu držanja.

Ključne riječi

crna slavonska svinja; kvaliteta mesa; kvaliteta trupa svinja; otvoreni sustav; zatvoreni sustav

Hrčak ID:

24186

URI

https://hrcak.srce.hr/24186

Datum izdavanja:

15.1.2008.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.168 *