APA 6th Edition Hadi, M.A., Vandamme, T.F., Zhao, M., Kessler, M., Ubeaud, G., Ochandio, B.A. i Jung, L. (2005). Free Radical Scavenging Activity of Hydroxyflavone Sodium Salts Compared to the Activity of Hydroxyflavones Themselves. Croatica Chemica Acta, 78 (1), 35-41. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/2663
MLA 8th Edition Hadi, Milane A., et al. "Free Radical Scavenging Activity of Hydroxyflavone Sodium Salts Compared to the Activity of Hydroxyflavones Themselves." Croatica Chemica Acta, vol. 78, br. 1, 2005, str. 35-41. https://hrcak.srce.hr/2663. Citirano 25.02.2021.
Chicago 17th Edition Hadi, Milane A., Thierry F. Vandamme, Min-jie Zhao, Marc Kessler, Geneviève Ubeaud, Beatriz Aguilar Ochandio i Louis Jung. "Free Radical Scavenging Activity of Hydroxyflavone Sodium Salts Compared to the Activity of Hydroxyflavones Themselves." Croatica Chemica Acta 78, br. 1 (2005): 35-41. https://hrcak.srce.hr/2663
Harvard Hadi, M.A., et al. (2005). 'Free Radical Scavenging Activity of Hydroxyflavone Sodium Salts Compared to the Activity of Hydroxyflavones Themselves', Croatica Chemica Acta, 78(1), str. 35-41. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/2663 (Datum pristupa: 25.02.2021.)
Vancouver Hadi MA, Vandamme TF, Zhao M, Kessler M, Ubeaud G, Ochandio BA i sur. Free Radical Scavenging Activity of Hydroxyflavone Sodium Salts Compared to the Activity of Hydroxyflavones Themselves. Croatica Chemica Acta [Internet]. 2005 [pristupljeno 25.02.2021.];78(1):35-41. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/2663
IEEE M.A. Hadi, et al., "Free Radical Scavenging Activity of Hydroxyflavone Sodium Salts Compared to the Activity of Hydroxyflavones Themselves", Croatica Chemica Acta, vol.78, br. 1, str. 35-41, 2005. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/2663. [Citirano: 25.02.2021.]
Sažetak Različita istraživanja pokazala su da je bioaktivnost hidroksiflavona posljedica njihove antioksidacijske aktivnosti i sposobnosti hvatanja slobodnih radikala. Do sada je mnogo zanimanja iskazano za odnos između strukture i aktivnosti; međutim, osnovni problemi na koje se naišlo u tim istraživanjima slaba je topljivost nekih hidroksiflavona u vodenoj otopini i prooksidacijski karakter hidroksilne skupine u položaju 3. U ovom istraživanju ti problemi razriješeni su pripremom odgovarajućih natrijevih soli hidroksiflavona. Tako su proučavani učinkovitost soli raznih hidroksiflavona kao hvatača slobodnih hidroksilnih radikala (OH)• modelom Fentonove reakcije te kao hvatača superoksid radikala (O2)• – modelom ksantin oksidaze. Dobiveni rezultati jasno pokazuju da soli hidroksiflavona najmanje dva puta učinkovitije hvataju hidroksilne radikale (OH)• nego što to čine odgovarajući hidroksiflavoni. Učinkovitost hvatanja superoksid radikala (O2)• – jednaka je kako za soli hidroksiflavona tako i za same hidroksiflavone. Osim toga opaženo je da za dobar učinak hvatanja radikala, OH skupina u položaju 3' treba biti slobodna, da samo hidroksilne skupine 3 i 4' trebaju biti supstituirane natrijem, dok natrijeva sol hidroksiflavona u položaju 7 nema znatnijega utjecaja na hvatanje radikala. Soli hidroksiflavona, spojevi koji pokazuju hidrofilni karakter, zanimljivi su hvatači slobodnih radikala.