hrcak mascot   Srce   HID

Acta Pharmaceutica, Vol. 58 No. 4, 2008.

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.2478/v10007-008-0027-y

Dizajniranje i optimizacija mikrokapsula artemetera za maskiranje gorkog okusa

PUNIT P. SHAH ; College of Pharmacy, University of New Mexico, Albuquerque, New Mexico-87131, USA
RAJASHREE C. MASHRU ; Center of Relevance and Excellence in NDDS, Pharmacy Department, The M. S. University of Baroda, Fatehgunj, Vadodara-390 002, Gujarat, India
YOGESH M. RANE ; Center of Relevance and Excellence in NDDS, Pharmacy Department, The M. S. University of Baroda, Fatehgunj, Vadodara-390 002, Gujarat, India
ATUL C. BADHAN ; Center of Relevance and Excellence in NDDS, Pharmacy Department, The M. S. University of Baroda, Fatehgunj, Vadodara-390 002, Gujarat, India

Puni tekst: engleski, pdf (183 KB) str. 379-392 preuzimanja: 661* citiraj
APA 6th Edition
SHAH, P.P., MASHRU, R.C., RANE, Y.M. i BADHAN, A.C. (2008). Design and optimization of artemether microparticles for bitter taste masking. Acta Pharmaceutica, 58 (4), 379-392. https://doi.org/10.2478/v10007-008-0027-y
MLA 8th Edition
SHAH, PUNIT P., et al. "Design and optimization of artemether microparticles for bitter taste masking." Acta Pharmaceutica, vol. 58, br. 4, 2008, str. 379-392. https://doi.org/10.2478/v10007-008-0027-y. Citirano 21.02.2019.
Chicago 17th Edition
SHAH, PUNIT P., RAJASHREE C. MASHRU, YOGESH M. RANE i ATUL C. BADHAN. "Design and optimization of artemether microparticles for bitter taste masking." Acta Pharmaceutica 58, br. 4 (2008): 379-392. https://doi.org/10.2478/v10007-008-0027-y
Harvard
SHAH, P.P., et al. (2008). 'Design and optimization of artemether microparticles for bitter taste masking', Acta Pharmaceutica, 58(4), str. 379-392. doi: https://doi.org/10.2478/v10007-008-0027-y
Vancouver
SHAH PP, MASHRU RC, RANE YM, BADHAN AC. Design and optimization of artemether microparticles for bitter taste masking. Acta Pharm. [Internet]. 2008 [pristupljeno 21.02.2019.];58(4):379-392. doi: https://doi.org/10.2478/v10007-008-0027-y
IEEE
P.P. SHAH, R.C. MASHRU, Y.M. RANE i A.C. BADHAN, "Design and optimization of artemether microparticles for bitter taste masking", Acta Pharmaceutica, vol.58, br. 4, str. 379-392, 2008. [Online]. doi: https://doi.org/10.2478/v10007-008-0027-y

Sažetak
Cilja ovog rada je bio maskirati gorki okus artemetera (ARM) mikrokapsuliranjem. Mikročestice su pripravljene metodom koacervacije pomoću Eudragita E 100 (EE) kao polimerne komponente i natrijevog hidroksida u kojem se polimer ne otapa. 32 faktorijalni dizajn upotrebljen je za optimizaciju. Količine ljekovite tvari (A) i polimera (B) izabrane su kao nezavisne varijable, a intenzitet gorkog okusa, veličina čestica i oslobađanje ljekovite tvari pri pH 1,2 i 6,8 izabrane su kao zavisne varijable. Optimizirane mikročestice karakterizirane su pomoću FT-IR i DSC. Multipla linearna regresijska analiza otkrila je da se smanjenje gorčine artemetera može postići kontroliranjem oslobađanja ljekovite tvari pri pH 6,8 i povećanjem količine EE. Povećanje količine polimera dovodi do smanjenja oslobađanja ljekovite tvari pri pH > 5 pa se smanjuje i gorčina. Međutim, povećanje količine polimera povećava topljivost ljekovite tvari, a time potencijalno i njenu raspoložljivost u želucu. U optimiziranim mikročesticama pripravljenim pomoću 0,04 g ARM i 15 mL 1% m/v otopine EE potpuno se maskirao gorki okus, a oslobađanje ljekovite tvari pri pH 1,2 bilo je poboljšano.

Ključne riječi
artemeter; Eudragit E 100; gorčina; 32 faktorijano dizajniranje

Hrčak ID: 28605

URI
https://hrcak.srce.hr/28605

[engleski]

Posjeta: 999 *