hrcak mascot   Srce   HID

Studia ethnologica Croatica, Vol.20 No.1 Prosinac 2008.

Prethodno priopćenje

Kulturni studiji u svijetu promjena. 'Kulturvitenskap' u Bergenu i njihov društveni i intelektualni kontekst (Sažetak)

Hans-Jakob Ǻgotnes ; Department of History, Cultural Studies and Religion, Faculty of Humanities, University of Bergen, Norveška

Puni tekst: engleski, pdf (393 KB) str. 223-243 preuzimanja: 394* citiraj
APA
Ǻgotnes, H. (2008). Cultural Studies in a Changing World. “Kulturvitenskap” in Bergen in its Social and Intellectual Contexts. Studia ethnologica Croatica, 20(1), 223-243. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/29456

Sažetak
Na Sveučilištu u Bergenu studij etnologije se prije nekoliko godina spojio s drugim disciplinama i danas je dio onoga što mi zovemo kulturnim studijima ('kulturvitenskap'). Folkloristika predstavlja drugi važan dio nove discipline. Pristupi, metodologija i područja interesa su se značajno promijenili, ali to je proces koji traje već neko vrijeme. Danas su sve sastavnice svakodnevne kulture legitimna područja istraživanja, te prevladava orijentacija na sadašnjost, za razliku od prošlih razdoblja.
Članak obrazlaže temeljnu promjenu koja se desila u društvenom položaju i ulozi kulturnih studija zbog promjene u odnosu discipline prema vlastitom akademskom i društvenom okruženju: početak masovnog obrazovanja na sveučilištima, diferencijacija znanstvenih disciplina koju karakterizira sve veća uloga društvenih znanosti te humanistički obrat od Bildunga do kritičkog propitivanja tradicije. Unutrašnja reorganizacija znanja unutar discipline bi se stoga trebala promatrati u svjetlu širih promjena na sveučilištima. Akademska disciplina poput 'kulturnih studija' je sama kulturna tvorevina koja je stvorena u odnosu na, s jedne strane, druge srodne discipline, a s druge strane, na razvoj društva i kulture općenito.
Početna točka bile su 1960-e i 1970-e kada su se dogodile velike promjene u orijentaciji etnologije i folkloristike. Šezdesetih godina započinje i sveopća modernizacija sveučilišnog sustava na mnogim razinama i te su promjene utjecale na sadašnju situaciju. Naravno, taj proces nije jedinstven, nego je dio općeg razvoja događaja u mnogim zemljama. Akademska zajednica je transnacionalna i multidisciplinarna i novi impulsi se šire preko granica.
Jedna od sastavnica ove teme je i uloga društvenih znanosti. Postoji jasna sukladnost u pristupima i metodologiji između naše discipline i društvenih znanosti. U tom procesu, kulturni studiji su postali više orijentirani na sadašnjost te otvoreni čitavom nizu novih istraživačkih tema i područja.

Ključne riječi
etnologija; folkloristika; društvene znanosti; obrazovni sustav; Bergen; Norveška

Hrčak ID: 29456

URI
https://hrcak.srce.hr/29456

[engleski]

Posjeta: 632 *