hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda i drugi prehrambeni rizici za osteoporozu u mladih žena u Hrvatskoj

Zvonimir Šatalić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Irena Colić Barić
Irena Keser

Puni tekst: engleski, pdf (523 KB) str. 327-339 preuzimanja: 926* citiraj
APA 6th Edition
Šatalić, Z., Colić Barić, I. i Keser, I. (2008). Dairy consumption and other dietary risk factors for osteoporosis in Croatian young women. Mljekarstvo, 58 (4), 327-339. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/30630
MLA 8th Edition
Šatalić, Zvonimir, et al. "Dairy consumption and other dietary risk factors for osteoporosis in Croatian young women." Mljekarstvo, vol. 58, br. 4, 2008, str. 327-339. https://hrcak.srce.hr/30630. Citirano 26.11.2020.
Chicago 17th Edition
Šatalić, Zvonimir, Irena Colić Barić i Irena Keser. "Dairy consumption and other dietary risk factors for osteoporosis in Croatian young women." Mljekarstvo 58, br. 4 (2008): 327-339. https://hrcak.srce.hr/30630
Harvard
Šatalić, Z., Colić Barić, I., i Keser, I. (2008). 'Dairy consumption and other dietary risk factors for osteoporosis in Croatian young women', Mljekarstvo, 58(4), str. 327-339. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/30630 (Datum pristupa: 26.11.2020.)
Vancouver
Šatalić Z, Colić Barić I, Keser I. Dairy consumption and other dietary risk factors for osteoporosis in Croatian young women. Mljekarstvo [Internet]. 2008 [pristupljeno 26.11.2020.];58(4):327-339. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/30630
IEEE
Z. Šatalić, I. Colić Barić i I. Keser, "Dairy consumption and other dietary risk factors for osteoporosis in Croatian young women", Mljekarstvo, vol.58, br. 4, str. 327-339, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/30630. [Citirano: 26.11.2020.]

Sažetak
Među prehrambenim rizičnim čimbenicima za razvoj osteoporoze značajnu ulogu u primarnoj prevenciji osteoporoze ima unos kalcija. Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi prehrambene rizike za kasniji razvoj osteoporoze u mladih žena u Hrvatskoj (prosječne dobi 22 godine), posebno konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda, skupine namirnica koja je najbolji izvor kalcija zbog sadržaja kalcija i njegove bioiskoristivosti. Za procjenu kakvoće prehrane korišten je upitnik o učestalosti konzumiranja namirnica (FFQ) (n=1372) i kvantitativni upitnik o učestalosti konzumiranja namirnica (Q-FFQ) (n=480). Dnevno konzumiranje mlijeka i mliječnih proizvoda je utvrđeno u 76,0 % ispitanica, a 11,6 % ispitanica konzumira mliječne proizvode manje od jednom mjesečno. Prosječni dnevni unos kalcija je bio 1444,4 mg, tj. 144,4 % DRI, a 31,0 % žena je imalo unos kalcija manji od 100 % DRI. U zaključku, mlijeko i mliječni proizvodi su bili glavni izvor kalcija u dnevnoj prehrani, što pokazuje značaj ove skupine namirnica u postizanju adekvatnog unosa kalcija u ovom istraživanju.

Ključne riječi
prehrana; mlijeko i mliječni proizvodi; kalcij; osteoporoza

Hrčak ID: 30630

URI
https://hrcak.srce.hr/30630

[engleski]

Posjeta: 1.785 *