hrcak mascot   Srce   HID

Original scientific paper

Razvoj zdravog napitka sirutke sa Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium bifidum i Propionibacterium freudenreichii subsp. shermanii

T.K. Maity ; West Bengal University of Animal and Fisheries Sciences, Mohanpur Campus, District - Nadia, West Bengal, India
Rakesh Kumar
A.K. Misra

Fulltext: english, pdf (402 KB) pages 315-325 downloads: 741* cite
APA 6th Edition
Maity, T.K., Kumar, R. & Misra, A.K. (2008). Development of healthy whey drink with Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium bifidum and Propionibacterium freudenreichii subsp. shermanii. Mljekarstvo, 58 (4), 315-325. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/30635
MLA 8th Edition
Maity, T.K., et al. "Development of healthy whey drink with Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium bifidum and Propionibacterium freudenreichii subsp. shermanii." Mljekarstvo, vol. 58, no. 4, 2008, pp. 315-325. https://hrcak.srce.hr/30635. Accessed 15 Jan. 2021.
Chicago 17th Edition
Maity, T.K., Rakesh Kumar and A.K. Misra. "Development of healthy whey drink with Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium bifidum and Propionibacterium freudenreichii subsp. shermanii." Mljekarstvo 58, no. 4 (2008): 315-325. https://hrcak.srce.hr/30635
Harvard
Maity, T.K., Kumar, R., and Misra, A.K. (2008). 'Development of healthy whey drink with Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium bifidum and Propionibacterium freudenreichii subsp. shermanii', Mljekarstvo, 58(4), pp. 315-325. Available at: https://hrcak.srce.hr/30635 (Accessed 15 January 2021)
Vancouver
Maity TK, Kumar R, Misra AK. Development of healthy whey drink with Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium bifidum and Propionibacterium freudenreichii subsp. shermanii. Mljekarstvo [Internet]. 2008 [cited 2021 January 15];58(4):315-325. Available from: https://hrcak.srce.hr/30635
IEEE
T.K. Maity, R. Kumar and A.K. Misra, "Development of healthy whey drink with Lactobacillus rhamnosus, Bifidobacterium bifidum and Propionibacterium freudenreichii subsp. shermanii", Mljekarstvo, vol.58, no. 4, pp. 315-325, 2008. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/30635. [Accessed: 15 January 2021]

Abstracts
Napitak sirutke je pripremljen korištenjem Lactobacillus rhamnosus NCDO 243, Bifidobacterium bifidum NCDO 2715 i Propionibacterium freudenreichii subsp. shermanii MTCC 1371 u svrhu pripravljanja probiotskog zdravog napitka. Proizvod je pripravljen s 4 % inokuluma mješovite kulture (1:1:1, početni broj - laktobacili 6,2 x 107 CFU/mL, bifidobacteria 5,4 x 107 CFU/mL, propionibacteria 3,9 x 107 CFU/mL) u deproteiniziranoj sirutki (4,6 % laktoze, 0,62 % pepela, 0,48 % masti i 0,5 % proteina) prilagođenog pH (6,4) i inkubiranog na 37 °C kroz 8 h radi postizanja dobrih tehnoloških i dijetetskih kriterija za dobivanje probiotičkog proizvoda. Tijekom skladištenja promatrani su ukupni broj bakterija, broj laktobacila, broj bifidobakterija, koncentracija mliječne kiseline te senzorska svojstva. Sirutka fermentirana s 4 % inokuluma mješovite kulture tijekom 8 sati postigla je kriterije zadane za probiotičke napitke, s brojem svakog pojedinog soja većim od 108 CFU/mL tijekom 10 dana skladištenja. Titracijska kiselost i senzorska svojstva nisu se značajno mijenjala tijekom 7 dana skladištenja. Na kraju 15-tog dana skladištenja, pojavila se blaga kiselost iako je napitak još uvijek bio ocijenjen kao prihvatljiv obzirom na okus.

Keywords
probiotik; sirutka; napitak; antibakterijska aktivnost

Hrčak ID: 30635

URI
https://hrcak.srce.hr/30635

[english]

Visits: 1.562 *