hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj roka košnje travno-djetelinske smjese na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika silaže

Marina Vranić ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Mladen Knežević
Krešimir Bošnjak
Goran Perčulija
Hrvoje Kutnjak

Puni tekst: hrvatski, pdf (605 KB) str. 357-369 preuzimanja: 546* citiraj
APA 6th Edition
Vranić, M., Knežević, M., Bošnjak, K., Perčulija, G. i Kutnjak, H. (2008). Utjecaj roka košnje travno-djetelinske smjese na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika silaže. Mljekarstvo, 58 (4), 357-369. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/30637
MLA 8th Edition
Vranić, Marina, et al. "Utjecaj roka košnje travno-djetelinske smjese na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika silaže." Mljekarstvo, vol. 58, br. 4, 2008, str. 357-369. https://hrcak.srce.hr/30637. Citirano 02.12.2020.
Chicago 17th Edition
Vranić, Marina, Mladen Knežević, Krešimir Bošnjak, Goran Perčulija i Hrvoje Kutnjak. "Utjecaj roka košnje travno-djetelinske smjese na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika silaže." Mljekarstvo 58, br. 4 (2008): 357-369. https://hrcak.srce.hr/30637
Harvard
Vranić, M., et al. (2008). 'Utjecaj roka košnje travno-djetelinske smjese na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika silaže', Mljekarstvo, 58(4), str. 357-369. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/30637 (Datum pristupa: 02.12.2020.)
Vancouver
Vranić M, Knežević M, Bošnjak K, Perčulija G, Kutnjak H. Utjecaj roka košnje travno-djetelinske smjese na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika silaže. Mljekarstvo [Internet]. 2008 [pristupljeno 02.12.2020.];58(4):357-369. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/30637
IEEE
M. Vranić, M. Knežević, K. Bošnjak, G. Perčulija i H. Kutnjak, "Utjecaj roka košnje travno-djetelinske smjese na ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika silaže", Mljekarstvo, vol.58, br. 4, str. 357-369, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/30637. [Citirano: 02.12.2020.]

Sažetak
Cilj ovih istraživanja bio je utvrditi ad libitum konzumaciju i in vivo probavljivost silaže travno-djetelinskih smjesa (TDS) košenim u različitim stadijima fenološke zrelosti. TDS-a je spremljena u tri različite faze fenološkog razvoja klupčaste oštrice (Dactylis glomerata L.) kao dominantne trave u tratini: kasno vlatanje (TDS 1), metličanje (TDS 2) i cvatnja (TDS 3). Udio suhe tvari (ST) u TDS 1, TDS 2 i TDS 3 iznosio je 396, 408 i 463 g kg-1 svježeg uzorka, respektivno, a sirovih proteina (SP) 119,6, 98,0, i 90,3 g kg-1 ST respektivno. Odgađanjem roka košnje TDS-a za proizvodnju silaže statistički značajno (P<0,001) povećao se udio ST u TDS 3, kao i organske tvari (P<0,001), neutralnih detergent vlakana (NDF) (P<0,05) i kiselih detergent vlakana (ADF) (P<0,001) u odnosu na TDS 1. Silaža ranog roka košnje sadržavala je više sirovih proteina (P<0,001) u odnosu na silažu srednjeg i kasnog roka košnje. Odgađanjem roka košnje TDS-a došlo je do linearnog smanjenja (PL<0,01) ad libitum konzumacije ST, organske tvari (OT) i NDF, kao i do linearnog smanjenja (PL<0,01) probavljivosti ST, OT, SP, NDF i ADF. Zaključeno je da rok košnje TDS značajno utječe na kemijski sastav, ad libitum konzumaciju, in vivo probavljivost i balans dušika silaže. Ukoliko stočarska proizvodnja zahtijeva voluminoznu krmu visoke kakvoće, TDS je potrebno kositi u ranijoj fazi fenološke zrelosti.

Ključne riječi
proizvodnja krme; silaža travno-djetelinske smjese; fenološka zrelost tratine; ad libitum konzumacija; in vivo probavljivost; N balans

Hrčak ID: 30637

URI
https://hrcak.srce.hr/30637

[engleski]

Posjeta: 1.122 *