hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Odnos crta ličnosti i sposobnosti s profesionalnim interesima

Nada Krapić ; Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci
Igor Kardum ; Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci
Barbara Kristofić ; Brodarski institut d.o.o., Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (258 KB) str. 57-91 preuzimanja: 4.901* citiraj
APA 6th Edition
Krapić, N., Kardum, I. i Kristofić, B. (2008). Odnos crta ličnosti i sposobnosti s profesionalnim interesima. Psihologijske teme, 17 (1), 57-91. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/32453
MLA 8th Edition
Krapić, Nada, et al. "Odnos crta ličnosti i sposobnosti s profesionalnim interesima." Psihologijske teme, vol. 17, br. 1, 2008, str. 57-91. https://hrcak.srce.hr/32453. Citirano 17.09.2021.
Chicago 17th Edition
Krapić, Nada, Igor Kardum i Barbara Kristofić. "Odnos crta ličnosti i sposobnosti s profesionalnim interesima." Psihologijske teme 17, br. 1 (2008): 57-91. https://hrcak.srce.hr/32453
Harvard
Krapić, N., Kardum, I., i Kristofić, B. (2008). 'Odnos crta ličnosti i sposobnosti s profesionalnim interesima', Psihologijske teme, 17(1), str. 57-91. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/32453 (Datum pristupa: 17.09.2021.)
Vancouver
Krapić N, Kardum I, Kristofić B. Odnos crta ličnosti i sposobnosti s profesionalnim interesima. Psihologijske teme [Internet]. 2008 [pristupljeno 17.09.2021.];17(1):57-91. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/32453
IEEE
N. Krapić, I. Kardum i B. Kristofić, "Odnos crta ličnosti i sposobnosti s profesionalnim interesima", Psihologijske teme, vol.17, br. 1, str. 57-91, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/32453. [Citirano: 17.09.2021.]

Sažetak
Osnovni je cilj ovog rada bio ispitati odnos crta ličnosti petofaktorskog modela i sposobnosti s profesionalnim interesima. Pri tome se nastojala utvrditi prediktivna snaga pojedinih crta ličnosti i sposobnosti za svaku skupinu zanimanja Hollandove tipologije, kao i za dobivene faktore višeg reda. Također, pokušao se utvrditi način grupiranja ispitanika s obzirom na profile rezultata postignute na upitniku profesionalnih interesa. Ispitivanje je provedeno na uzorku od 132 djelatnika vodeće hrvatske tvrtke za proizvodnju i distribuciju hrane.
Kako bi se ispitala prediktivna snaga crta ličnosti petofaktorskog modela i inteligencije za predviđanje profesionalnih interesa kao kriterijskih varijabli, proveden je niz hijerarhijskih regresijskih analiza. U prvoj su skupini tih analiza crte ličnosti korištene kao prediktori u prvom koraku, dok je u drugoj skupini u prvom koraku kao prediktorska varijabla korištena inteligencija. Dobiveni su rezultati pokazali da je socijalne i poduzetničke interese moguće predvidjeti samo na osnovi crta ličnosti, realistične i konvencionalne samo višim intelektualnim funkcioniranjem, dok se istraživački i umjetnički interesi mogu predvidjeti i osobinama ličnosti i višim rezultatom na testu sposobnosti. Pri tom je ekstraverzija jedini značajan pozitivan prediktor socijalnih i poduzetničkih, a otvorenost istraživačkih i umjetničkih interesa.
Faktorska analiza profesionalnih interesa na uzorku ovog istraživanja rezultira dvofaktorskom strukturom. Prvim su faktorom najviše zasićeni umjetnički, socijalni, poduzetnički i konvencionalni, a drugim realistični i istraživački interesi. Rezultati hijerarhijskih regresijskih analiza pokazuju da je ekstraverzija jedini značajan pozitivan prediktor prvog, dok su otvorenost i inteligencija pozitivni prediktori drugog faktora.
Grupiranje ispitanika s obzirom na profile rezultata postignute na RIASEC-u pokazuje da se ispitanici mogu grupirati u dva klastera. Prvi klaster obuhvaća ispitanike s općenito višim, a drugi s općenito nižim vrijednostima na svim skalama. Rezultati binarne logističke regresije pokazuju da ispitanike ovih grupa statistički značajno razlikuju otvorenost i inteligencija.

Ključne riječi
crte ličnosti petofaktorskog modela; inteligencija; profesionalni interesi

Hrčak ID: 32453

URI
https://hrcak.srce.hr/32453

[engleski]

Posjeta: 6.646 *