hrcak mascot   Srce   HID

Psihologijske teme, Vol.17 No.1 Prosinac 2008.

Izvorni znanstveni članak

Odnos crta ličnosti i sposobnosti s profesionalnim interesima

Nada Krapić ; Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci
Igor Kardum ; Odsjek za psihologiju, Filozofski fakultet Sveučilišta u Rijeci
Barbara Kristofić ; Brodarski institut d.o.o., Zagreb

Puni tekst: hrvatski, pdf (258 KB) str. 57-91 preuzimanja: 3.483* citiraj
APA
Krapić, N., Kardum, I., Kristofić, B. (2008). Odnos crta ličnosti i sposobnosti s profesionalnim interesima. Psihologijske teme, 17(1), 57-91. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/32453

Sažetak
Osnovni je cilj ovog rada bio ispitati odnos crta ličnosti petofaktorskog modela i sposobnosti s profesionalnim interesima. Pri tome se nastojala utvrditi prediktivna snaga pojedinih crta ličnosti i sposobnosti za svaku skupinu zanimanja Hollandove tipologije, kao i za dobivene faktore višeg reda. Također, pokušao se utvrditi način grupiranja ispitanika s obzirom na profile rezultata postignute na upitniku profesionalnih interesa. Ispitivanje je provedeno na uzorku od 132 djelatnika vodeće hrvatske tvrtke za proizvodnju i distribuciju hrane.
Kako bi se ispitala prediktivna snaga crta ličnosti petofaktorskog modela i inteligencije za predviđanje profesionalnih interesa kao kriterijskih varijabli, proveden je niz hijerarhijskih regresijskih analiza. U prvoj su skupini tih analiza crte ličnosti korištene kao prediktori u prvom koraku, dok je u drugoj skupini u prvom koraku kao prediktorska varijabla korištena inteligencija. Dobiveni su rezultati pokazali da je socijalne i poduzetničke interese moguće predvidjeti samo na osnovi crta ličnosti, realistične i konvencionalne samo višim intelektualnim funkcioniranjem, dok se istraživački i umjetnički interesi mogu predvidjeti i osobinama ličnosti i višim rezultatom na testu sposobnosti. Pri tom je ekstraverzija jedini značajan pozitivan prediktor socijalnih i poduzetničkih, a otvorenost istraživačkih i umjetničkih interesa.
Faktorska analiza profesionalnih interesa na uzorku ovog istraživanja rezultira dvofaktorskom strukturom. Prvim su faktorom najviše zasićeni umjetnički, socijalni, poduzetnički i konvencionalni, a drugim realistični i istraživački interesi. Rezultati hijerarhijskih regresijskih analiza pokazuju da je ekstraverzija jedini značajan pozitivan prediktor prvog, dok su otvorenost i inteligencija pozitivni prediktori drugog faktora.
Grupiranje ispitanika s obzirom na profile rezultata postignute na RIASEC-u pokazuje da se ispitanici mogu grupirati u dva klastera. Prvi klaster obuhvaća ispitanike s općenito višim, a drugi s općenito nižim vrijednostima na svim skalama. Rezultati binarne logističke regresije pokazuju da ispitanike ovih grupa statistički značajno razlikuju otvorenost i inteligencija.

Ključne riječi
crte ličnosti petofaktorskog modela; inteligencija; profesionalni interesi

Hrčak ID: 32453

URI
https://hrcak.srce.hr/32453

[engleski]

Posjeta: 4.729 *