hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Obiteljske interakcije i psihopatološki simptomi u djece i adolescenata

Anita Vulić-Prtorić

Puni tekst nije dostupan.

Sažetak
U radu su prikazani rezultati istraživanja koje je provedeno s ciljem utvrđivanja specifičnih oblika kvalitete obiteljskih interakcija koje su povezane s pojavom agresivnosti, depresivnosti, anksioznosti i somatizacije u djece i adolescenata. Istraživanje je provedeno na uzorku od 435 učenika od 5. do 8. razreda osnovne škole, a primijenjeno je pet skala: Skala kvalitete obiteljskih interakcija (Vulić-Prtorić, 2000a), Skala agresivnosti (Keresteš, 1999), Skala depresivnosti za djecu i adolescente (Vulić-Prtorić, 2002b), Skala generalizirane anksioznosti i Skala somatizacije (Vulić-Prtorić, 2002a).

Rezultati provedenog istraživanja pokazuju da su svi aspekti internaliziranih i eksternaliziranih problema koji su ispitivani u ovom istraživanju značajno povezani s percepcijom odbacivanja od strane majke i oca. Uočene su razlike s obzirom na značajnost pojedinih dimenzija obiteljske interakcije s majkom i ocem za psihološke probleme kod djevojčica, odnosno dječaka.

Dobiveni rezultati potvrđuju teorijske postavke u razvojnoj psihopatologiji o važnosti kvalitete obiteljskih interakcija, s posebnim osvrtom na teoriju roditeljskog prihvaćanja i odbacivanja Ronalda Rohnera. Razmotrene su i praktične implikacije dobivenih rezultata, posebice u planiranju tretmana djece i adolescenata koja imaju internalizirane i eksternalizirane oblike psiholoških problema.

Ključne riječi
Obiteljske interakcije; depresivnost; agresivnost; anksioznost; somatizacija

Hrčak ID: 3214

URI
https://hrcak.srce.hr/3214

[engleski]

Posjeta: 1.979 *