Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.2478/10004-1254-60-2009-1886

Razlike u vršnoj koštanoj masi između studentica i studenata

Selma Cvijetić Avdagić ; Institute for Medical Research and Occupational Health, Zagreb, Croatia
Irena Colić Barić ; Laboratory for Food Chemistry and Nutrition,Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Irena Keser ; Laboratory for Food Chemistry and Nutrition,Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Ivana Cecić ; Laboratory for Food Chemistry and Nutrition,Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Zvonimir Šatalić ; Laboratory for Food Chemistry and Nutrition,Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Jasminka Bobić ; Institute for Medical Research and Occupational Health, Zagreb, Croatia
Milica Gomzi ; Institute for Medical Research and Occupational Health, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 82 Kb

str. 79-86

preuzimanja: 2.704

citiraj


Sažetak

Vršna koštana masa važna je odrednica nastanka osteoporotskih prijeloma i poznato je da je veća u muškaraca nego u žena. Cilj istraživanja bio je analizirati razlike u postizanju vršne koštane mase na različitim regijama skeleta između mladih muškaraca i žena. Također je procijenjen utjecaj prehrane i tjelesne aktivnosti na mineralnu gustoću kostiju. Ispitanici su studenti u dobi od 19 do 25 godina, 51 muškog i 75 ženskog spola. Mineralna gustoća kostiju određena je metodom dvoenergetske apsorpciometrije X-zraka na kralježnici, ukupnom femuru i distalnoj trećini radijusa. Podaci o prehrani dobiveni su semikvantitativnim upitnikom o prehrani. Mineralna gustoća kostiju (BMD; g cm-2) bila je veća u studenata na svim mjerenim regijama, dok je procijenjena volumetrijska koštana gustoća (BMAD; g cm-3) bila veća u studentica. U studenata obaju spolova vrijednosti mineralne gustoće kostiju smanjuju se s porastom dobi, jedino se s dobi povećava mineralna gustoća kralježnice u muških studenata. Unos proteina, natrija i vlakana značajno je povezan s koštanom masom. Dobiveni rezultati upućuju na zaključak da muškarci kasnije postižu vršnu koštanu masu, što je najizraženije na kralježnici. U ispitivanoj grupi te se razlike ne mogu objasniti mogućim razlikama u prehrani i/ili tjelesnoj aktivnosti između muških i ženskih ispitanika.

Ključne riječi

mineralna gustoća kosti; mladi ljudi; osteoporoza; prehrana; tjelesna aktivnost

Hrčak ID:

34861

URI

https://hrcak.srce.hr/34861

Datum izdavanja:

27.3.2009.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.730 *