hrcak mascot   Srce   HID

Socijalna ekologija : journal for environmental thought and sociological research = Socijalna ekologija : Zeitschrift für Umweltgedanken und soziologische Forschung, Vol.18 No.1 March 2009.

Original scientific paper

OSNOVNA OBILJEŽJA MEDIJSKE KOMUNIKACIJE U DEMOKRATSKOJ KULTURI

Ivana Čerkez   ORCID icon orcid.org/0000-0003-0186-9325 ; Hrvatski sabor, Služba za odnose s javnošću

Fulltext: croatian, pdf (146 KB) pages 28-45 downloads: 4.178* cite
APA
Čerkez, I. (2009). OSNOVNA OBILJEŽJA MEDIJSKE KOMUNIKACIJE U DEMOKRATSKOJ KULTURI. Socijalna ekologija : časopis za ekološku misao i sociologijska istraživanja okoline, 18(1), 28-45. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/41032

Abstracts
U tekstu se analizira proces medijske komunikacije u demokraciji s posebnim osvrtom na političku komunikaciju. Pritom se polazi od različitih teorijskih objašnjenja o odnosima medija i politike. Izdvajaju se tri osnovne uloge medija u političkoj komunikaciji: informativna uloga, uloga korektiva vlasti i posrednička uloga. Politika s druge strane obavlja posao čije konzekvence predstavljaju obvezu za društvo, dok su mediji posrednici koji informiraju javnost o političkim odlukama. Komunikacijski odnosi u današnjem suvremenom društvu određuju funkcioniranje demokracije u tom društvu. Bez kompatibilnosti u komunikacijskim odnosima između društva i političke elite, bez informirane javnosti i otvorenosti za javnu komunikaciju nema ni demokratskog društva u pravom smislu te riječi. Na temelju prikazanih pokazatelja potvrdit ćemo tezu da mediji i politika, bez obzira što imaju značajan utjecaj jedni na druge, u komunikaciji ovise jedno o drugome i nalaze se u stalnom procesu međusobnog prožimanja.

Keywords
demokracij; komunikacija; mediji; politika; javnost

Hrčak ID: 41032

URI
https://hrcak.srce.hr/41032

[english] [german]

Visits: 5.085 *