hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

ROMANIZMI U NAZIVLJU KUHINJSKIH PREDMETA U GOVORU DUBAŠNICE NA OTOKU KRKU – ETIMOLOŠKA I LEKSIKOLOŠKAO BRADA

Nina Spicijarić ; Zavod za društvene i povijesne znanosti HAZU, Rijeka

Puni tekst: hrvatski, pdf (194 KB) str. 7-24 preuzimanja: 3.393* citiraj
APA 6th Edition
Spicijarić, N. (2009). ROMANIZMI U NAZIVLJU KUHINJSKIH PREDMETA U GOVORU DUBAŠNICE NA OTOKU KRKU – ETIMOLOŠKA I LEKSIKOLOŠKAO BRADA. FLUMINENSIA, 21 (1), 7-24. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/43471
MLA 8th Edition
Spicijarić, Nina. "ROMANIZMI U NAZIVLJU KUHINJSKIH PREDMETA U GOVORU DUBAŠNICE NA OTOKU KRKU – ETIMOLOŠKA I LEKSIKOLOŠKAO BRADA." FLUMINENSIA, vol. 21, br. 1, 2009, str. 7-24. https://hrcak.srce.hr/43471. Citirano 05.04.2020.
Chicago 17th Edition
Spicijarić, Nina. "ROMANIZMI U NAZIVLJU KUHINJSKIH PREDMETA U GOVORU DUBAŠNICE NA OTOKU KRKU – ETIMOLOŠKA I LEKSIKOLOŠKAO BRADA." FLUMINENSIA 21, br. 1 (2009): 7-24. https://hrcak.srce.hr/43471
Harvard
Spicijarić, N. (2009). 'ROMANIZMI U NAZIVLJU KUHINJSKIH PREDMETA U GOVORU DUBAŠNICE NA OTOKU KRKU – ETIMOLOŠKA I LEKSIKOLOŠKAO BRADA', FLUMINENSIA, 21(1), str. 7-24. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/43471 (Datum pristupa: 05.04.2020.)
Vancouver
Spicijarić N. ROMANIZMI U NAZIVLJU KUHINJSKIH PREDMETA U GOVORU DUBAŠNICE NA OTOKU KRKU – ETIMOLOŠKA I LEKSIKOLOŠKAO BRADA. FLUMINENSIA [Internet]. 2009 [pristupljeno 05.04.2020.];21(1):7-24. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/43471
IEEE
N. Spicijarić, "ROMANIZMI U NAZIVLJU KUHINJSKIH PREDMETA U GOVORU DUBAŠNICE NA OTOKU KRKU – ETIMOLOŠKA I LEKSIKOLOŠKAO BRADA", FLUMINENSIA, vol.21, br. 1, str. 7-24, 2009. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/43471. [Citirano: 05.04.2020.]

Sažetak
Cilj je ovoga rada prikazati zastupljenost romanizama u dubašljanskom govoru na otoku Krku na semantičkom području kuhinje te odrediti radi li se o starijem sloju, dakle o dalmatoromanskim leksičkim ostacima ili o novijem sloju talijanskih govora, tj. mletačkom, dalmatinskom mletačkom, tršćanskom ili standardnom talijanskom jeziku. Građa je prikupljena terenskim radom, tj. ispitivanjem izvornih govornika. Etimološkom analizom željela se dati jasnija slika razvoja pojedinoga leksema u dubašljanskom govoru znanoga kao romanska posuđenica. I na kraju, radi usporedbe zapisane su varijante pojedinih riječi u drugim govorima na području otoka Krka i Primorja. Ovim se prilogom nastoje bilježiti leksemi koji su na putu nestajanja jer ih postepeno istiskuje i modificira standardni hrvatski jezik, govor novodoseljenih ljudi na to područje te novi oblici života.

Ključne riječi
romanizmi; kuhinjski predmeti; dubašljanski govor; etimologija; dijalektologija

Hrčak ID: 43471

URI
https://hrcak.srce.hr/43471

[engleski] [talijanski]

Posjeta: 3.866 *