Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

METODIKA ISTRAŽIVANJA PRIRODNE PREHRANE SLATKOVODNIH RIBA

M. Piria
T. Treer
R. Safner
I. Aničić
T. Odak


Puni tekst: hrvatski pdf 124 Kb

str. 9-23

preuzimanja: 868

citiraj


Sažetak

Ovaj rad daje cjelokupan prikaz metologije istraživanja prirodne prehrane riba. Podaci o prehrani slatkovodnih riba, napose gospodarstveno manje važnih vrsta, vrlo su oskudni.
Pregledom literature ustanovljeno je da se autori služe različitim pristupima i metodama u procjeni parametara.
U ovom se radu prikazuju najčešće primjenjivani parametri kvalitativne i kvantitativne analize. Kvalitativna analiza sastava hrane iznosi se kao ukupan popis taksona (uglavnom vrsta i rodova) koje je moguće determinirati, dok kvantitativna analiza obuhvaća procjenu pojedinih hranidbenih kategorija s pomoću hranidbenih indeksa i koeficijenata.
Biološka identifikacija i numerička obrada dobivenih podataka može imati niz nedostataka kao što je efekt izbacivanja plijena ili stupanj probave plijena. Analiza tih faktora preteča je detaljne statističke obrade podataka sa svrhom da se obuhvati i prostorna distribucija pojedinih kategorijia plijena.
U raspravi se ističe važnost tih podataka kako pri definiranju hranidbenih zahtjeva potencijalnih vrsta riba za uzgoj, tako i pri stvaranju novih spoznaja o nekom vodenom ekosustavu.

Ključne riječi

slatkovodne ribe; prirodna prehrana; kvalitativna analiza; kvantitativna analiza

Hrčak ID:

4472

URI

https://hrcak.srce.hr/4472

Datum izdavanja:

30.3.2001.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.880 *