Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Kretanje količina i kvalitete mlijeka prema četvrtima vimena u prvoj laktaciji domaćeg šarenog goveda

Božidar Maslovarić ; Institut za stočarstvo, Novi Sad


Puni tekst: hrvatski pdf 648 Kb

str. 155-162

preuzimanja: 651

citiraj


Sažetak

Količine i kvaliteta mlijeka kod jednog grla, odnosno jednog zapata, uglavnom zavise od dvije grupe činilaca: unutrašnjih i vanjskih. U unutrašnje činioce pripadaju pasmina, genetski kapaciteti, zdravlje, individualnost, starost, kondicija i konstitucija, a u vanjske pripada: klima, smještaj, ishrana, njega i mužnja.

Ključne riječi

mlijeko; količina i kvaliteta mlijeka; vime; laktacija; domaće šareno govedo

Hrčak ID:

66285

URI

https://hrcak.srce.hr/66285

Datum izdavanja:

3.7.1972.

Posjeta: 1.032 *