Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Utjecaj jednog aktivatora na uzgoj mljekarskih kultura za svježi sir

Ljerka Kršev ; Zagrebačka mljekara - Tvornica mlječnih proizvoda


Puni tekst: hrvatski pdf 559 Kb

str. 266-272

preuzimanja: 499

citiraj


Sažetak

Mliječno-kiselo vrenje igra vrlo važnu ulogu u proizvodnji fermentiranih mliječnih proizvoda, pa tako i u proizvodnji svježeg sira. Ako je fermentacija defektna ili loše vođena redovito imamo gubitke na randmanu, dobivamo proizvode niže kvalitete ili s pogreškama. Jedan od najčešćih uzroka loše fermentacije u sirarstvu je upotreba sirarske kulture s promjenljivom aktivnošću. Čest uzrok promjenljive aktivnosti sirarske kulture je kemijski sastav mlijeka u kojem osnovni sastojci sirarske kulture (sojevi) ne nalaze za svoj rast sve hranjive faktore niti u dovoljnoj količini.

Ključne riječi

mlijeko; svježi sir; aktivator; mljekarska kultura

Hrčak ID:

66314

URI

https://hrcak.srce.hr/66314

Datum izdavanja:

2.12.1972.

Posjeta: 924 *