Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ OKOLINE NA SADRŽAJ ULJA I SASTAV MASNIH KISELINA KOD NOVIH OS-HIBRIDNIH KOMBINACIJA SUNCOKRETA

Miroslav Krizmanić ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Anto Mijić ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Ivica Liović ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Aleksandra Sudarić ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Rezica Sudar ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Tomislav Duvnjak ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Goran Krizmanić ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska
Marijan Bilandžić ; Poljoprivredni institut Osijek, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 138 Kb

str. 41-47

preuzimanja: 970

citiraj


Sažetak

U radu su prikazani rezultati istraživanja 17 novih OS-hibridnih kombinacija suncokreta kroz tri godine (2009.-2011.) na dvije lokacije (Nova Gradiška i Osijek), s ciljem da se utvrdi varijabilnost sadržaja ulja i sastav masnih kiselina u ulju u različitim okolinama. Utvrđene su statistički značajne razlike u sadržaju ulja i sastavu masnih kiselina između godina, lokacija i hibrida. Prosječan sadržaj ulja iznosio je 48,74 %, sadržaj palmitinske kiseline (C16:0) 5,626%, stearinske (C18:0) 3,682%, oleinske (C18:1) 24,741% i linolne (C18:2) 64,447%. Na obje lokacije, najveći je sadržaj ulja bio 2011. godine (50,97%), 2009. oleinske kiseline (27,379%), a 2010. najveći sadržaj linolne kiseline (66,153%). Statistički značajno veći sadržaj ulja, palmitinske i linolne kiseline ostvaren je na lokaciji Nova Gradiška. Na lokaciji Osijek ostvaren je statistički značajno veći sadržaj oleinske kiseline (25,820%). Palmitinska, stearinska i linolna kiselina bile su u statistički visoko značajnoj srednje jakoj do jakoj pozitivnoj korelaciji sa sadržajem ulja, a oleinska kiselina u jakoj negativnoj korelaciji (-0,660**). Odnos oleinske i linolne kiseline bio je statistički značajno u visoko negativnoj korelaciji (-0,974**).

Ključne riječi

suncokret; hibridi; sadržaj ulja; masne kiseline

Hrčak ID:

104248

URI

https://hrcak.srce.hr/104248

Datum izdavanja:

20.6.2013.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.185 *